Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

SEXSYMBOL všetkých čias, Alain Delon, OSLAVUJE 85. narodeniny: Bol to poriadny lámač sŕd!

Alain Delon tvoril pár aj s rakúskou herečkou Romy Schneiderovou, ktorá hrala Sisi!

Alain Delon je nielen jedným z najpopulárnejších francúzskych hercov, ale stelesňuje presne to, čomu sa hovorí idol strieborného plátna. Za svoj úspech však vďačí nielen vzhľadu, ale aj nadaniu a cieľavedomosti. V nedeľu 8. novembra sa šarmantný predstaviteľ policajtov, gangstrov, dobrodruhov, milovníkov, ale aj oveľa zložitejších dramatických charakterov dožíva 85 rokov.

Vďaka priateľstvu s herečkou Brigitte Auberovou získal kontakty v umeleckých kruhoch a spolu s nimi aj svoju prvú filmovú rolu vo filme Keď sa do toho zapletie žena. V roku 1957 ho nakrútil režisér Yves Allegret, ktorý dal Delonovi najcennejšiu radu. „Povedal mi: ‚Chcem, aby si vyzeral tak, ako vyzeráš, aby si sa hýbal, ako sa hýbeš, hovoril tak ako hovoríš, počúval tak, ako počúvaš. Buď sám sebou, nehraj,“ spomínal Delon na svoju prvú filmovú skúsenosť.

Nasledovali ďalšie ponuky. Hneď o rok sa stretol vo filme Buď pekná a mlč s Jeanom-Paulom Belmondom, s ktorým ho spája celoživotné priateľstvo. V tom istom roku hral aj v romantickej dráme Kristína, v ktorej sa pred kamerou stretol s Romy Schneiderovou – rakúskou herečkou, ktorá sa stala jeho partnerkou aj v osobnom živote.


Medzinárodnou hviezdou sa stal Alain Delon po stvárnení neľútostného boxera v snímke Rocco a jeho bratia, ktorú nakrútil taliansky režisér Luchino Visconti v roku 1960. Ďalší taliansky kultový tvorca Michelangelo Antonioni obsadil Delona v roku 1962 do drámy Zatmenie. O rok neskôr hral Delon a Jeanom Gabinom v kriminálke Melódia podzemia a v historickom filme Gepard – opäť vo Viscontiho réžii – zažiaril po boku takých hviezd ako Burt Lancaster a Claudia Cardinale.

Veľkú popularitu priniesla Delonovi historická snímka Čierny Tulipán, ktorú v roku 1964 nakrútil Christian-Jaque podľa známeho románu Alexandra Dumasa staršieho. V tomto čase mladý a ženami obletovaný Delon spoznal krásku Natalie Barthélémy, ktorej dopomohol k hereckej kariére a v tichosti si ju zobral za manželku. Romy Schneiderová, ktorú Delon po piatich rokoch opustil, niesla ich rozchod veľmi ťažko. Nová žena sa po boku Delona objavila v snímke Samuraj.

V roku 1969 Delon na vrchole síl nakrútil štyri filmy. Medzi nimi napríklad známy Sicílsky klan. Ďalším bol psychologický kriminálny thriller Bazén , v ktorom hral Delon so svojou expartnerkou Romy Schneiderovou. Osudným sa však pre Delona stal film Jeff, kde sa stretol s herečkou Mireille Darc – a tá sa stala jeho životnou partnerkou až do roku 1983.

Delon, ktorý bol nielen úspešným hercom ale aj producentom, spomalil tempo a vyberal si náročnejšie filmové úlohy. Takou bola v roku 1984 hlavná rola alkoholika vo filme Náš príbeh režiséra a scenáristu Bertranda Bliera – obaja tvorcovia, Blier za scenár a Delon za brilantný herecký výkon, získali filmovú cenu Cézara.

Za svoje celoživotné dielo bol Alain Delon v roku 1995 ocenený Zlatým medveďom na Medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.