Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Český film Šarlatán môže získať OSCARA! Videli ste ho?

Film Šarlatán poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej vybrala Česká filmová a televízna akadémia do boja o prestížne Oscary v kategórii najlepší zahraničný film. Informoval o tom v utorok portál Novinky.cz.

Príbeh o liečiteľovi Janovi Mikoláškovi inšpirovaný skutočnými udalosťami nakrútila Hollandová podľa scenára Marka Epsteina. Snímka, v ktorej hlavnú rolu stvárnil herec Ivan Trojan a jeho mladšiu verziu jeho syn Josef Trojan, mala premiéru na festivale Berlinale. Vo filme si zahral aj slovenský herec Juraj Loj.

Šarlatán vznikol v česko-írsko-poľsko-slovenskej koprodukcii. Rozpráva o osude liečiteľa Mikoláška, ktorý napriek tomu, že nemal odborné lekárske vzdelanie, desaťročia pomáhal pomocou byliniek tisícom ľudí zo všetkých spoločenských vrstiev.

Členovia Českej filmovej a televíznej akadémie vyberali z desiatich českých hraných a dokumentárnych filmov, ktoré prihlásili ich producenti. Hlasovanie prebiehalo od 1. do 11. októbra.

Oscarový shortlist bude zverejnený 9. februára 2021 a nominácie oznámia 15. marca. V poradí 93. ročník odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) sa uskutoční 25. apríla v Los Angeles.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.