Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Máte radi životopisné drámy? Film JEDEN ŽIVOT musíte vidieť!

V hlavnej úlohe sa predstaví oscarový herec Anthony Hopkins.

Život britského makléra a humanitárneho pracovníka sira Nicholasa Wintona sa dostane na filmové plátno. Tento muž – hrdina zorganizoval transporty prevažne židovských detí z predvojnového Československa do Británie a zachránil tak stovky mladých životov. Nový film o holokauste dostane názov One Life (Jeden život).

Staršieho Wintona, záchrancu 669 detí pred nacistickými koncentračnými tábormi, stvárni oscarový herec, 82-ročný herec Anthony Hopkins. Britský herec Johnny Flynn (37) si zahrá mladého Wintona.

Celovečerný film o živote Wintona sa už vyrába a do kín v Spojenom kráľovstve by mal prísť na budúci rok.

Winton, ktorého prezývajú aj „britský Schindler“, bol v roku 2003 povýšený do šľachtického stavu. Zomrel pred 5-timi rokmi. Dožil sa úctyhodného veku 106 rokov.

Takmer pol storočia Winton o tom, ako zachránil 669 detí pred nacistami krátko pred vypuknutím druhej svetovej vojny, mlčal. O jeho hrdinstve sa verejnosť dozvedela vďaka jeho manželke Grete, ktorá objavila v ich podkroví album s fotografiami a dokumentmi.

Winton, pokrstený syn židovských rodičov, bol 29-ročný maklér, keď prišiel v decembri 1938 do Prahy. Plánoval odísť na lyžovačku do Švajčiarska, ale plány zmenil, keď sa dopočul o utečeneckej kríze vo vtedajšom Československu. Nasledujúcich deväť mesiacov zorganizoval osem vlakov, ktoré odviezli prevažne židovské deti do bezpečia v Británii.

Film o Wintonovi „One Life“ režíruje vzniká pod taktovkou írskej režisérky Aisling Walsh.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.