Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Američania oslavujú Deň vďakyvzdania: Dvaja moriaci dostali milosť a čaká ich závideniahodný zvyšok života!

Ako sa už stalo dobrým zvykom, v predvečer Dňa vďakyvzdania, ktorý je dôležitým národným sviatkom Američanov, zachráni hlava štátu život niekoľkým moriakom.

Ešte úradujúci rezident USA, Donald Trump, v stredu v Ružovej záhrade Bieleho domu udelil milosť dvom moriakom, ktorých mu darovala Národná federácia chovateľov moriek.

Milosť dostal moriak pomenovaný Corn, ktorý sa na základe internetového hlasovania stal aj nositeľom titulu „Národný moriak“. Omilostený bol aj moriak menom Cob, ktorý bol v Ružovej záhrade pripravený ako dvojník pre prípad, že by sa hlavný protagonista počas ceremónie odmietal správať primerane protokolu.

Oboch ich po omilostení čaká vcelku príjemný život. Budú sa o nich starať v štátnej univerzite v Iowe, kde podľa Trumpa prežijú „veľmi dlhý, šťastný a nezabudnuteľný dôchodok“.

Deň vďakyvzdania sa v Spojených štátoch oslavuje vždy v tretí novembrový štvrtok (od roku 1863). Dovtedy mal rôzne termíny.

Tradícia dodávať do Bieleho domu moriaky na slávnostnú večeru pri príležitosti Dňa vďakyvzdania trvá od konca druhej svetovej vojny, keď bol prvým obdarovaným prezidentom Harry Truman. Prvého moriaka na Deň vďakyvzdania oficiálne omilostil prezident George H.W. Bush v roku 1989, aj keď úplne prvým milosrdným prezidentom bol ešte v roku 1963 John F. Kennedy.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.