Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Šoférujete? A už ste sa prezúvali na tohtoročnú zimu?

Policajti upresňujú, aké sú v tejto súvislostí pravidlá.

Možno sa vám zdá, že je ešte priskoro, ale ak ste vodič, je dobré si niektoré povinnosti splniť v predstihu. Blíži sa totiž zima a to znamená, včas sa objednať do servisu, nech vás prvé sneženie neprekvapí.

Už na jeseň sa zvyknú sťažiť podmienky na jazdu a to najmä v skorých ranných hodinách. Znížená viditeľnosť, lesná zver vybiehajúce na cestu, popadané lístie na ceste, to všetko sťažuje reakcie vodičov. Polícia preto pripomína, že treba dbať na zvýšenú bezpečnosť na cestách.

Zákon o cestnej premávke neobsahuje konkrétny dátum, odkedy musia byť autá prezuté. Polícia preto motoristom počas zimy odporúča používať zimné pneumatiky, s ktorými je jazda pri nižších teplotách bezpečnejšia. Bezpečnosť na cestách by sme nemali nechávať na náhodu, preto je vhodné byť na ľad, či sneh pripravený.

Aktuálny zákon hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, vodič môže v cestnej premávke použiť motorové vozidlo kategórie M1 a N1, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami.

Vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 (autobusy, nákladiaky) musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav okrem uvedených prípadov aj v čase od 15. novembra do 31. marca.

Vodič vozidla je pred jazdou povinný odstrániť z vozidla a z nákladu kusy ľadu a snehu, ktoré by sa počas jazdy mohli uvoľniť. Ak to neurobí, hrozí mu pokuta 50 eur.

Nevyhovujúce pneumatiky brzdnú dráhu vozidla predlžujú a zvyšujú riziko dopravenej nehody. Investícia do bezpečnosti sa preto určite oplatí.

Zdroj: Tlačová správa

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.