Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Nemecký pivovar nemôže vyrábať! Dôvodom sú bociany

Pivovar v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko musel pozastaviť výrobu piva, pretože sa na jednom z jeho komínov uhniezdila rodina bocianov.

Vtáky, ktoré sú v Nemecku chránené, si hniezdo na pivovare Zwanzger v dedine Uehlfeld postavili už na začiatku tohtoročnej jari. Bociany sa každý rok vracajú na rovnaké miesto a dedinu Uehlfeld dlhodobo vyhľadávajú.

„Jedno (hniezdo) sme už mali vlani (na streche) a keď sa mladé bociany vracajú, často priletia na to isté miesto. Hľadali si tak (opäť) miesto na stavbu hniezda a postavili si ho na komíne pivovaru,“ vysvetlil sladovník Christian Zwanzger.

On aj jeho spolupracovníci mali v pláne najskôr počkať, kým bude hniezdo hotové a až potom ho z komína preniesť na iné miesto. Plány im však zmenila pandémia nového koronavírusu, kvôli ktorej Nemecko práve v tom čase prijalo prísne obmedzenia pohybu ľudí.

Na špecialistov, ktorých pomoc bola pri zaobchádzaní s hniezdom nevyhnutná, keďže sa v ňom medzičasom vyliahli mladé bociany, tak museli čakať až do dnešných dní. Pivovar teraz dúfa, že hniezdo sa mu podarí s ich pomocou presťahovať už počas tohto týždňa.

Medzitým sa mu však veľmi rýchlo míňajú zásoby piva a aj v prípade, že ho začne pripravovať už v týchto dňoch, nebude hotové skôr ako v polovici septembra.

Zwanzger sa napriek tomu nehnevá. „Bociany k nám veľmi rady prichádzajú. Tu v Uehlfelde máme okolo 35 hniezd,“ dodal.

Operence si život na streche pivovaru užívajú, veselo tam klepocú zobákmi a strážia svoje hniezdo bez ohľadu na problémy, ktoré spôsobujú pivovaru.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.