Kakao a čokoláda sa postupne v Ázii stávajú čoraz obľúbenejšími.
Dopyt po čokoláde v Ázii neustále stúpa. Môže za to meniaci sa životný štýl ľudí a stredná trieda, ktorá zvyšuje spotrebu kakaa, najmä čokoládových tyčiniek, nápojov, zmrzliny a sušienok.
Výrobcovia obľúbenej sladkosti v tomto regióne hľadajú spôsoby, ako zvýšiť miestne dodávky kakaových bôbov, aby mohli uspokojiť svojich klientov.
Riešenie vidia vo zvýšení produkcie v Indonézii, ktorá je popredným dodávateľom a spracovateľom kakaa v regióne. Bude to však náročná úloha, pretože produkcia kakaových bôbov v krajine už pár rokov klesá. Môže za to starnutie stromov, choroby a rozširovanie plantáží s inými, výnosnejšími, plodinami.
V Indonézii pribúdajú firmy, ktoré spracúvajú bôby, ale ich produkcia pritom klesá. Konkrétne za uplynulú dekádu sa produkcia kakaových bôbov znížila približne o 50 % a z Indonézie, ktorá bývala čistým exportérom, sa stal dovozca bôbov.
Kakaové produkty sa tešia obľube v Indii a Číne, v najľudnatejších krajinách sveta, ako aj v Indonézii. India je najväčším trhom so sušienkami a čokoládovými čipsami, zatiaľ čo v Číne stúpa spotreba čokoládovej zmrzliny.
Zdroj: TASR