Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Francúzsko smúti: Chrám Matky Božej v Paríži pohltili plamene! :(

V slávnej parížskej Katedrále Notre-Dame vypukol v pondelok okolo 19-tej hodine rozsiahly požiar, ktorý môže súvisieť s prebiehajúcimi renovačnými prácami.

Zábery zverejnené na sociálnych sieťach zachytili plamene a veľké kúdoly dymu, ktoré vychádzajúli zo strechy tohto gotického chrámu v centre Paríža. Ten je jednou z najviac navštevovaných historických pamiatok v Európe. Ročne sa na ňu príde pozrieť viac ako trinásť miliónov turistov.

Parížska starostka Anne Hidalgová opísala požiar ako „hroznú“ udalosť.

Požiar Chrámu Matky Božej v Paríži sa viac ako štyrom stovkám hasičov podarilo v noci dostať pod kontrolu.

„Požiar je úplne pod kontrolou. Je čiastočne uhasený; treba ešte zlikvidovať reziduálne ložiská ohňa,“ uviedol hovorca miestnych hasičov po ich niekoľkohodinovom boji s plameňmi devastujúcimi túto 850-ročnú pamiatku.

Plamene zúrili viac ako osem hodín.

Vatikánsky hovorca Alessandro Gisotti na margo smutnej situácie uviedol: „Vyjadrujeme našu solidaritu s francúzskymi katolíkmi a ľudom Paríža. Modlíme sa za hasičov a ďalších, ktorí robia všetko, čo je v ich silách, aby zvládli túto dramatickú situáciu.“

Parížsky arcibiskup Michel Aupetit vyzval všetky kostoly francúzskej metropoly, aby rozozneli svoje zvony ako gesto súdržnosti s Notre-Dame.

Z katedrály minulý týždeň v rámci renovačných prác odstránili bronzové sochy. Časť stavby je stále obklopená lešením.

Notre-Dame je súčasťou Svetového dedičstva UNESCO a každoročne ju navštívia milióny turistov. Figuruje aj v klasickom románe „Chrám Matky Božej v Paríži“ od Victora Huga z roku 1831. Jeho najslávnejšie filmové spracovanie pochádza z roku 1956 – s Anthonym Quinnom v úlohe Quasimoda a Ginou Lollobrigidou v úlohe Esmeraldy. V roku 1996 sa príbeh dočkal aj muzikálového animovaného spracovania z produkcie Walta Disneyho.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.