Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Sú lepší! V čom nás opäť predbehli českí susedia?

Fínsko sa už druhý rok po sebe stalo najšťastnejšou krajinou na svete. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najšťastnejších krajín sveta, ktorý zverejnila OSN.

Správa hodnotí jednotlivé krajiny na základe subjektívneho pocitu šťastia ich obyvateľov. Za Fínskom nasledujú ďalšie škandinávske krajiny: Dánsko, Nórsko a Island.

Prieskum posudzuje šťastie obyvateľov jednotlivých krajín na základe toho, ako sami vnímajú faktory ako hrubý domáci produkt v prepočte na obyvateľa, dĺžka zdravého života a tiež pozorovaná miera korupcie vo vláde a v podnikaní. Všíma si tiež sociálne istoty či mieru slobody, akú cítia občania v životných rozhodnutiach.

Do prvej desiatky najšťastnejších krajín sa na základe prieskumov, ktoré realizoval Gallupov inštitút v rokoch 2016-2018, dostali aj Holandsko, Švajčiarsko, Švédsko, Nový Zéland, Kanada a Rakúsko (v tomto poradí).

Slovensko sa spomedzi 156-tich posudzovaných krajín ocitlo na 38-om mieste, čím si oproti vlaňajšku polepšilo o jednu priečku. Predbehla nás Česká republika, ktorá obsadila 20. priečku. Poľsko je 40-te a Maďarsko na 62-hom mieste.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.