Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Krásne gesto: Peniažky z predaja kresieb ASTERIXA pôjdu lekárom!

Štyri originálne kresby Alberta Uderza, spolutvorcu známej komiksovej postavy Asterix, sa predali na charitatívnej dražbe za takmer 400-tisíc eur.

Zisk „z predaja“ pôjde na podporu parížskych nemocníc.

Francúzsky ilustrátor Albert Uderzo, ktorý vymyslel postavičku odvážneho galského hrdinu vzdorujúceho rímskym légiám, zomrel v marci vo veku 92 rokov na zlyhanie srdca súvisiace s novým druhom koronavírusu.

Jeho manželka Ada Uderzová uviedla, že charitatívna aukcia bola spôsobom, ako sa poďakovať „našim novým hrdinom, ktorí vzdorujú votrelcovi“. Narážala tým na koronavírus.

Uderzo vytvoril Asterixa spolu s Reném Goscinnym, spisovateľom a scenáristom kreslených seriálov s touto postavou. Uderzo pokračoval v príbehu aj po priateľovej predčasnej smrti v roku 1977 a vytvoril celú galériu charakterov.

Medzi vydraženými kresbami sú aj obrázky z pomerne nedávnych dobrodružstiev „Asterix a tajná zbraň“ a „Asterix a Obelix, všetko na mori“.

Kresby darovala nadácii parížskych nemocníc vdova po umelcovi a jeho dcéra.

Celosvetovo sa predalo vyše 380 miliónov kníh o Asterixovi a to až v 111-tich jazykoch, pričom podľa komiksu a jeho postáv vznikli neskôr aj filmy, televízne seriály, videohry a zábavný park.

Zdroj: (teraz.sk)

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.