Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Sympaťák Gerard Butler je už päťdesiatnik!

Život mu zmenilo náhodné stretnutie v kaviarni.

Hollywoodsky herec Gerard Butler sa predstavil v mnohých úspešných filmoch ako napríklad Fantóm opery (2004), Ctihodný občan (2009), Dokonalá lúpež (2018). Hlavnú úlohu si zahral aj v historickom veľkofilme z roku 2006 o Sparťanoch s názvom 300, ktorý zarobil viac ako 70 miliónov dolárov. Popularitu mu priniesli aj filmy P.S.: Milujem Ťa (2007) a Chceš ma, chcem ťa (2007).

13. novembra sa z neho stal päťdesiatnik! 🙂

Gerard James Butler sa narodil 13. novembra 1969 v Glasgowe. Vyrastal s bratom a sestrou u matky, pretože rodičia sa rozviedli. Po ukončení strednej školy sa prihlásil na univerzitu v Glasgowe a vyštudoval právo. Po štúdiu sa zamestnal v právnickej firme, práca ho však nenapĺňala a tak sa rozhodol profesiu zanechať.

Život sa mu zmenil v okamihu, kedy sa v jednej z londýnskych kaviarní stretol s režisérom a scenáristom Stevenom Berkoffom, ktorý mu ponúkol úlohu v divadelnej hre Coriolanus. Z hry v roku 2011 vznikol aj rovnomenný film a hlavnú postavu stvárnil opäť Butler.

Prvú malú filmovú úlohu získal vo filme James Bond: Tomorrow Never Dies (James Bond: Zajtrajšok nikdy nezomiera, 1997) v réžii Rogera Spottiswoodea. V tom istom roku si zahral v životopisnej snímke Johna Maddena Mrs. Brown (Pani Brownová, 1997). Film bol inšpirovaný skutočnými listami kráľovnej Viktórie, ktoré písala v rokoch 1819 až 1901 istému Johnovi Brownovi. Butler v priebehu nakrúcania zachránil z rieky topiaceho sa chlapca, za čo dostal ocenenie za hrdinstvo od Royal Human Society. Film získal cenu BAFTA za najlepšie návrhy kostýmov.

Svoje herecké kvality predviedol aj vo filme o matke, ktorá chráni svojho syna pred násilným otcom s názvom Dear Frankie (Milý Frankie, 2004).

Hlavnú postavu stvárnil v muzikáli The Phantom of the Opera (Fantom opery, 2004) v réžii Joela Schumachera. Svojou verziou príbehu o znetvorenom hudobnom géniovi, ktorý si okolo roku 1870 vyberie za príbytok katakomby pod parížskou operou a zaľúbi sa do mladej speváčky, prekonal Webber všetky rekordy. Divadelnú verziu muzikálu videlo dovedna viac ako 80 miliónov divákov na celom svete.

Odvážneho Sparťana zahral Butler v Snyderovom filme 300. Snímka vychádza z rovnomenného komiksu, ktorý prerozpráva príbeh bitky pri Termopylách, kde sa kráľ Leonidas a jeho 300 verných bojovníkov stretne s mnohonásobnou presilou Peržanov pod vedením kráľa Xerxa. V súvislosti s natáčaním filmu prešiel herec mimoriadne fyzicky náročným tréningom.

Najnovšie si Gerard Butler zahrá hlavného hrdinu v akčnom filme The Plane. Stvárni v ňom pilota komerčného lietadla Raya Torrancea, ktorému sa búrkou poškodeným strojom podarí pristáť vo vojnovej zóne. Herec sa na ňom bude podieľať aj ako producent.

Sympatický hollywoodsky herec sa pravidelne zapája do charitatívnych akcií.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.