Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Maestro Karel Gott vedel výborne rozprávať vtipy. A nielen … ! :)

„Šláger – dobrá pieseň – vzniká len v čistej duši, ktorá sa cíti slobodná a tvorí spontánne.“

Verejnosť poznala Karla Gotta ako fenomenálneho speváka, v skutočnosti však bol všestranným umelcom. Venoval sa výtvarnému umeniu, hral vo filmoch. A mal vrelý vzťah aj k Slovensku a k slovenským fanúšikom.

V roku 1958 Karel Gott neuspel v súťaži Hledáme nové talenty v Slovanskom dome v Prahe. Už o štyri roky neskôr však jeho kariéra nabrala rýchle obrátky. Stalo sa tak vďaka programu ČST – Hledáme písničku pro všední den, kde spieval spolu s Vlastou Průchovou pieseň Až nám bude dvakrát tolik. Tento duet bol prvou gramoplatňou Karla Gotta.

V roku 1962 vznikla anketa Zlatý slávik, kde Karel Gott skončil na 49. mieste. Ale iba preto, aby ju o rok neskôr vyhral – a vyhrával ju s prestávkami počas celej svojej kariéry. Na jeho prvom úspechu má zásluhu aj autorská dvojica Jiří Šlitr a Jiří Suchý, ktorí mu napísali hneď tri hity: Sáňe, Oči sněhem zaváté a Zdvořilý Woody.

Pieseň Oči sněhem zaváté sa stala najväčším hitom roka 1963. A tak spomínaní autori a zakladatelia Divadla Semafor rozhodne neoľutovali, že Karlovi Gottovi ponúkli v roku 1963 v ich divadle angažmán.

Hereckú kariéru začal Karel Gott v roku 1964 v jednej z najslávnejších hravých filmových komédií Limonádový Joe aneb Koňská opera spolu v réžii Oldřicha Lipského s Milošom Kopeckým a Karlom Fialom v hlavných úlohách. V tom istom roku spevák nechýbal ani v legendárnom muzikáli Kdyby tisíc klarinetů v réžii Jána Roháča.

Prelomové bolo jeho zoznámenie sa s bratmi Štaidlovcami. Spoločne v roku 1965 založili Divadlo Apollo a z ich spolupráce vznikli prvé hity: Ukážu ti cestu rájem; Dívka toulavá; Trezor; Bum, Bum, Bum; C’est La vie.

V júni 1966 súťažil na Bratislavskej lýre s dvomi piesňami – Mám rozprávkový dom Vieroslava Matušíka a Pošli to dál, ktorú mu zložil kolega z divadla Apollo Jaromír Klempíř. Rozprávkový dom získal zlatú lýru, Pošli to dál skončila štvrtá.

Na margo svojich hitov raz spevák poznamenal: „Šláger – dobrá pieseň – vzniká len v čistej duši, ktorá sa cíti slobodná a tvorí spontánne.“ Gott bol hviezdou 70-tych aj 80-tych rokov. Hoci v roku 1990 uvažoval o ukončení kariéry, úspešné turné v Československu a Nemecku ho presvedčilo o opaku.

Spolu so speváčkou Luciou Bílou účinkoval v roku 1991 v televíznom filme Maratón. Počas premiéry filmu Z pekla štěstí (Zdeněk Troška, 1999) Karel Gott povedal, že by si niekedy rád zahral v takej rozprávke. Jeho želanie sa splnilo v druhom pokračovaní rozprávky. Pekelné scény s Luciferom, ktorého Gott stelesnil, sa nakrúcali v polovici septembra a iba v noci.

V roku 2012 sa dostal do kín dokument Tajomstvo Karla Gotta, spodtitulkom Legendy – Karel Gott: Všem dívkám, co jsem měl kdy rád.

Karel Gott nadchýnal svojou hudbou a svojím nezameniteľným hlasom viac než pol storočie ľudí rôznych generácií. V mnohých piesňach spieva o raji. Kde je však podľa Karla Gotta raj na zemi? „Raj na zemi neexistuje. Ale môžeme si ho sami vytvoriť. A to kdekoľvek na svete. V podkrovnej manzarde na Žižkove, rovnako ako v honosnej rezidencii v Kalifornii,“ povedal v jednom z rozhovorov.

Počas piatich rokov uvádzal spevák na Dvojke Českého rozhlasu autorskú reláciu Zpátky si dám tenhle film. V tejto relácii si splnil svoj sen – stať sa rozhlasovým „dídžejom“.

Čestným občanom Bratislavy sa hudobná legenda stala 28. októbra v roku 2014. Listinu o udelení čestného občianstva „za zásluhy o priateľstvo a porozumenie medzi národmi v oblasti československej populárnej hudby a tiež za prezentáciu slovenskej metropoly“ si prevzal v bratislavskom Primaciálnom paláci pri príležitosti jubilea 75 rokov. „Bratislava je pre mňa druhým domovom, pretože tu sa pre mňa odohrali medzníky na mojej 55-ročnej dráhe speváka,“ uviedol Karel Gott.

V roku 2018 si stvárnil jednu z hlavných postáv v rozprávke Dušana Rapoša Keď draka bolí hlava, kde si zahral spolu so slovenskou herečkou Kamilou Magálovou a so svojou staršou dcérou Charlotte Ellou Gottovou.

K 80. narodeninám vyšli Karlovi Gottovi v roku 2019 v Supraphone dve špeciálne kolekcie mapujúce najobľúbenejšie piesne počas takmer šiestich desaťročí jeho hudobnej kariéry. Vznikol tiež hit Srdce nehasnou, ktorý pre Gotta a jeho dcéru Charlotte Ellu zložil Richard Krajčo a ktorým sa spevák symbolicky rozlúčil s verejnosťou.

Jeho priatelia a kolegovia spomínajú, že bol znamenitý rozprávač vtipov. Bez povšimnutia by nemal zostať ani jeho celoživotný koníček maľovanie, v ktorom Karel Gott uplatnil svoj cit a talent.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.