Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Stres je nákazlivý ako viróza!

Poznáte človeka, ktorý by aspoň raz za čas „nestresoval“? V dnešnej dobe je to asi nemožné. Len sa pozrite na kolegu, ktorý nervózne hryzie ceruzku. Ale pozor! V bezpečí nie sú ani flegmatici.

Podľa najnovších zistení vedcov sa totiž stres môže prenášať z jedného človeka na druhého ako chrípka. O tom, že stres môže byť nákazlivý, priniesli dôkazy psychológovia z americkej univerzity v Saint Louis. Podľa ich štúdie sa nám vo vypätých situáciach mení tón hlasu, mimika či držanie tela, ale tiež telesný pach, čo má vplyv aj na nezaujatých svedkov situácie.
Vedci zistili, že u niektorých ľudí môže dochádzať k stresovým prejavom už len tým, že pozorujú alebo sú v kontakte s niekým, kto je v strese. Takýto „stres z druhej ruky“
teda môže nakaziť podobne ako chrípka. Štúdia dokonca ukázala, že od známych ľudí chytíme stres štyrikrát rýchlejšie ako od tých, ktorých nepoznáme. Stres nemusí byť len zlý

Na stres, ktorý nás zaťažuje, je podľa mnohých odborníkov najlepším liekom pravidelný pohyb a relax. V opačnom prípade si to telo odnesie v podobe srdcovo-cievnych a tráviacich problémov ale tiež psychických chorôb. Stres ale nemusí byť len zlý. Môže nás dokonca motivovať k lepším výkonom. Napríklad stres, ktorý sa spája s očakávaním nejakej pozitívnej udalosti.

Zdroj: pluska.sk/izdravie

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.