Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Polročné vysvedčenie: Rodičia, nestresujte, nie každý môže byť čistý jednotkár!

Na známkach však záleží.

Ak má dieťa dosiahnuť pred polročným vysvedčením dobré výsledky, nesmie byť vystresované, čo zväčša býva – kvôli očakávaniam rodičov! Podľa psychologičky Denisy Maderovej je dôležité, aby rodičia akceptovali reálne možnosti a schopnosti svojho dieťaťa.

Nie všetci žiaci môžu byť čistí jednotkári!

Na druhej strane by však rodičia podľa psychologičky nemali situáciu zľahčovať vyhláseniami o tom, že známky nie sú dôležité. „Inak si to môže školák vysvetliť tak, že sa vlastne nič nedeje, a že sa ani v budúcnosti nemusí usilovať mať dobré výsledky,“ vysvetľuje odborníčka.

Aby školák zvládol zvýšenú záťaž pred uzavretím polročných známok, je nevyhnutné, aby mu rodičia upravili denný režim.Aby sa dieťa dokázalo sústrediť na učenie a pripraviť sa na rozhodujúce písomky, musí mať dostatok energie a oddychu,“ upozornila Maderová. V tejto súvislosti zdôraznila nevyhnutnosť obmedziť mu aktivitu pri počítači a vymedziť čas, v ktorom sa môže hrať.„Určite by za počítačom nemal byť školák viac ako dve hodiny denne a najmä nie večer, tesne pred spaním,“ upresnila psychologička.

Varovala aj pred večerným hraním hier. „Tie stimulujú mozgovú aktivitu, deti potom nevedia zaspať, ráno sa im zle vstáva, sú unavené, čo sa potom prejaví v škole nedostatočnou sústredenosťou,“ ozrejmila.

Obdobie pred vysvedčením podľa Maderovej neznamená, že sa dieťa musí venovať len učeniu. „Aj z hľadiska psychohygieny a mentálneho oddychu potrebného na učenie je dôležité, aby dieťa malo možnosť venovať sa tomu, čo ho baví a bolo tiež na čerstvom vzduchu,“ upozornila. Dôležité je podľa nej zadeliť čas a vybrať na učenie najvhodnejšiu dobu. Odporúča preto dieťa po príchode zo školy nechať (si) trochu oddýchnuť a začať sa učiť najskôr po 16-tej. „Určite však nie je dobré, aby sa dieťa učilo večer, tesne pred spaním, keď je fyzicky aj mentálne unavené,“ uzavrela odborníčka.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.