Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prišli sme o princeznú so zlatou hviezdou!

Do hereckého neba odišla Marie Kyselková.

Vo veku 83 rokov zomrela bývalá česká herečka Marie Kyselková, legendárna princezná Lada z filmu Princezná so zlatou hviezdou (1959).

V kultovej rozprávke režiséra Martina Friča si Marie Kyselková zahrala po boku herca a speváka Josefa Zímu. V minulosti bola táto rozprávka často kritizovaná a označovaná za gýč, postupne sa však vzdala pevnou súčasťou vianočného programu v slovenských televíziách.

Marie Kyselková sa narodila 20. augusta v roku 1935 v Brne. Pôvodným povolaním bola zdravotná sestra. Po skončení strednej zdravotnej školy v Brne sa presťahovala do Prahy. Začala sa venovať modelingu a vtedy si ju všimol režisér Jiří Sequens st. V roku 1955 jej ponúkol malú úlohu vo svojom filme Větrná hora. Ako herečka vystupovala v Divadle S. K. Neumanna (dnes Divadlo pod Palmovkou). Nasledovali ďalšie filmové úlohy v snímkach Bomba (1957) a Touha (1958).

Svoju jedinú hlavnú úlohu si zahrala práve v rozprávke Princezná so zlatou hviezdou (1959). Dostala ju vďaka náhode, keď zastúpila kolegyňu Miriam Hynkovú, ktorá v období natáčania ochorela. Úloha jej priniesla veľký úspech a princezná v kožúšku z myší je známa aj mladším generáciám.

Tento obsah nie je možné sprístupniť bez prijatia súborov cookies.

Potom sa už „princezná“ venovala len rodine a svojim trom deťom. Prvým jej manželom bol herec Petr Haničinec, s ktorým mala syna Ondřeja. Druhý manžel bol zubárom a mali spolu dve dcéry.

Medzičasom sa Marie Kyselková zamestnala ako vrátnička na študentských internátoch v pražskom Strahove. K herectvu sa už nikdy nevrátila; a to aj napriek tomu, že po úspechu v rozprávke dostala mnoho ponúk.

V ostatnom čase ju veľmi trápilo zdravie. Pridružili sa neznesiteľné bolesti v nohách, ktoré sa dostavili po operácii chrbta. Prakticky sa nemohla sama hýbať a nebola schopná sa o seba starať.

Zdroj: TASR; YouTube

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.