Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Klinčeky, tmavá čokoláda, jablká, káva a červené víno – čo majú spoločné?

V tomto vianočnom období veľa.

Hoci sú Vianoce považované za najviac čarovný sviatok v roku, vedia potrápiť naše zdravie. Upozorňujú na to vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) s tým, že najviac zaváži to, čo jeme!

„Na štedrovečerných stoloch by určite nemali chýbať potraviny rastlinného pôvodu, bohaté na polyfenoly, bioaktívne látky dôležité najmä v prevencii civilizačných ochorení,“ uviedla Lucia Račková z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV.

„Polyfenoly ochraňujú bunky rôznych tkanív pred oxidačným stresom, pôsobia protizápalovo a celkovo chránia pred nepriaznivými dôsledkami starnutia. Ich zastúpenie v strave môže tiež imitovať blahodarné účinky pôstu,“ upresnila.

K najbohatším zdrojom patria tradičné vianočné koreniny – klinčeky a badián, ale tiež bylinky ako oregano, rozmarín a tymián. „Vysoký obsah polyfenolov, najmä z hľadiska bežnej porcie, nájdeme v tmavej čokoláde, v ovocí s tmavo sfarbenými bobuľkami, tradičných jabĺčkach, artičokách a nápojoch ako káva, zelený a čierny čaj a červené víno,“ skonštatovala odborníčka.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.