V tomto vianočnom období veľa.
Hoci sú Vianoce považované za najviac čarovný sviatok v roku, vedia potrápiť naše zdravie. Upozorňujú na to vedci Slovenskej akadémie vied (SAV) s tým, že najviac zaváži to, čo jeme!
„Na štedrovečerných stoloch by určite nemali chýbať potraviny rastlinného pôvodu, bohaté na polyfenoly, bioaktívne látky dôležité najmä v prevencii civilizačných ochorení,“ uviedla Lucia Račková z Ústavu experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV.
„Polyfenoly ochraňujú bunky rôznych tkanív pred oxidačným stresom, pôsobia protizápalovo a celkovo chránia pred nepriaznivými dôsledkami starnutia. Ich zastúpenie v strave môže tiež imitovať blahodarné účinky pôstu,“ upresnila.
K najbohatším zdrojom patria tradičné vianočné koreniny – klinčeky a badián, ale tiež bylinky ako oregano, rozmarín a tymián. „Vysoký obsah polyfenolov, najmä z hľadiska bežnej porcie, nájdeme v tmavej čokoláde, v ovocí s tmavo sfarbenými bobuľkami, tradičných jabĺčkach, artičokách a nápojoch ako káva, zelený a čierny čaj a červené víno,“ skonštatovala odborníčka.
Zdroj: TASR