Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zvieratko pod stromček? Záväzok aj na 15 rokov!

Chovať psa je vážne rozhodnutie aj na „dlhých“ 15 rokov.

Zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová vyzýva rodičov, aby dôkladne zvážili svoje rozhodnutie – kúpiť deťom na Vianoce živé zvieratko.„Zvieratá podľa zákona o veterinárnej starostlivosti od 1. septembra už nie sú veci, no predovšetkým nie sú hračky,“ upozornila.

Výber je dôležitý!

Ľudia si podľa nej často zvolia nesprávne plemeno psa, ktoré sa deťom páči napríklad preto, lebo ho videli vo filme, ale nezvládnu jeho temperament. „Žiaľ, mnohým ľuďom nie je zrejmé ani to, že šteniatka sú na začiatku nesocializované, treba ich učiť chodiť na potrebu a podobne,“ popísala odborníčka. Opustiť zviera s úmyslom zbaviť sa ho, je pritom podľa zákona o veterinárnej starostlivosti priestupok, za ktorý hrozia pokuty vo výške niekoľko 100 eur.

Podľa štatistík iniciatívy Zvierací ombudsman končí každý rok v útulkoch, v škatuliach pred bránami útulkov a vyhodených v kontajneroch okolo 200 živých vianočných darčekov. „Deväťdesiat percent z nich sú psy, lebo sú najnáročnejší na chov,“ hovorí Stanová. Chovať psa je podľa nej naozaj vážne rozhodnutie aj na 15 rokov. „Zbaviť sa ho vyhodením je protizákonné. Navrhujem preto, aby sa ľudia pred kúpou poradili s odborníkom o tom, či a aké zvieratko by pre nich bolo vhodné, a aby zvážili iný typ darčeka,“ radí Stanová.

V prípade, že sa ľudia chcú zvieraťa zbaviť, zákon hovorí jasne: „V prvom rade sa treba poradiť s odborníkom a hľadať spôsoby, ako si zvieratko nechať, pretože väčšinou sa ho chcú zbaviť z banálnych dôvodov, ako napríklad, že sa vyprázdňuje alebo hryzie papuče,“ skonštatovala. „Ľudia sú netrpezliví, príliš skoro to vzdávajú a prenášajú zodpovednosť na niekoho, kto ju vôbec mať nemá. To sú útulky, ktoré musia situáciu riešiť dobrovoľníkmi a z minimálnych darov, ktoré dostávajú,“ doplnila.

Zákonný spôsob, ako sa zbaviť zvieraťa, je predať ho alebo mu nájsť nového majiteľa, ktorý bude schopný zabezpečiť vhodné podmienky na chov.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.