Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Biele Vianoce: Budú, nebudú?

Posledné skutočne biele Vianoce boli na Slovensku v roku 2002.

Biela vianočná idylka? Tento rok by mohla panovať aspoň na časti Slovenska. Otázka znie, či bude snehová pokrývka aj na juhozápade, kde je pravdepodobnosť bielych Vianoc len 30-percentná.

„Podľa aktuálnych prognostických modelov by mal asi do piatka (21. 12.) prevládať doterajší charakter počasia. Potom by mala prísť zmena. Po 21. decembri by k nám mal začať prúdiť od západu teplejší morský vzduch. Jeho prílev sa prejaví predovšetkým v nížinách juhozápadného Slovenska, kde sa sneh pravdepodobne roztopí,“ informuje klimatológ Pavel Matejovič.

Podľa SHMÚ nás tento týždeň čaká prevažne oblačné počasie s dennými teplotami okolo nuly, nočné budú klesať pod bod mrazu – od mínus 2-och stupňov v nížinách až po mínus 10 v horských oblastiach. Nepôjde teda o silné mrazy. Po víkende, aj na Štedrý deň, by mali teploty cez deň narásť 3 až 5 stupňov a takisto aj počas vianočných sviatkov, keď sa predpokladá dážď, ktorý môže primŕzať.

Blížiace sa oteplenie počas Vianoc však nebude výrazné. Teplé Vianoce s teplotami 5 až 10 stupňov, niekedy aj vyššími, boli napríklad v roku 1983 alebo v roku 1988, keď bolo na juhozápadnom Slovensku až 13 stupňov. Teploty od 8 do 14 stupňov boli na juhozápade krajiny aj počas Vianoc v rokoch 2009, 2010, 2013, 2014 a 2017.

Posledné skutočne biele Vianoce boli v roku 2002, keď bol sneh na celom území Slovenska a aj na juhozápade bola viac ako 10-centimetrová snehová perina. Zároveň to boli sviatky aj veľmi mrazivé, boli to jedny z najchladnejších Vianoc v histórii pozorovaní. Napríklad v Poprade klesla teplota na Štedrý deň ráno na mínus 21 stupňov Celzia, v Kamenici nad Cirochou namerali tiež mínus 20 stupňov. Veľmi silný mráz bol však aj rok predtým, 24. decembra v roku 2001, na Štedrý deň ráno klesla v Piešťanoch minimálna teplota na mínus 22 stupňov a bolo desať centimetrov snehu. Takéto Vianoce sa tento rok pravdepodobne nezopakujú,“ uviedol klimatológ.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.