Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Utierky, uteráky, posteľná bielizeň…ako často ich meniť?

Ako často meníte posteľnú bielizeň? Raz za mesiac? Chyba! A čo uteráky? Raz za týždeň? Ďalšia chyba!

Možno ste ani netušili, ale za kožné infekcie, alergie, akné či dýchacie problémy si môžeme aj samy práve neskorou výmenou bielizne, uterákov a utierok. Poďme sa pozrieť na to, kedy je najvyšší čas dať ich do práčky.
Posteľná bielizeň
Posteľnú bielizeň treba vymieňať nie vtedy, keď už nevonia :-), ale oveľa skôr. Biologický odpad nahromadený v posteľnej bielizni a lôžkovinách totiž môže za kožné problémy, akné a upchaté póry, ale aj za vznik alergií alebo zhoršenie astmy. Vymeniť obliečky na vankúši a perine je ideálne po týždni, najneskôr ale po dvoch týždňoch. Ak ste chorí, nadmerne sa potíte alebo ste alergici, mali by ste meniť bielizeň raz za tri dni. Netreba zabúdať ani na čistenie paplónov a vankúšov. Do čistiarne by mali poputovať aspoň 2x do roka.

Plachta
Keď sme pri posteli, netreba zabúdať meniť len obliečky, ale aj prestieradlo. Plachtu by ste mali prezliecť aspoň raz týždenne, aby ste nespali na biologickom odpade z potu, odumretých buniek a vlasov. Rovnako ako obliečky, aj prestieradlá je nutné prať najmenej na 60 stupňoch, aby ste usmrtili roztoče. Vedeli ste, že v jednom grame prachu z vankúša, periny alebo matraca sa ukrýva až 15 000 roztočov?
Uteráky a osušky
Možno si myslíte, že do uteráka utierate čisté telo, tak ho netreba tak často meniť, ale to je omyl. Po každej sprche či kúpeli ostávajú vo vlhkom uteráku vaše odumreté kožné bunky, ktoré sú inkubátorom pre baktérie. Výsledkom môžu byť infekcie a kožné choroby prenášajúce sa na celé telo. Viac ako polovica z nás je nositeľom stafylokoka, ktorý sa schováva na našej koži. Ten je úplne neškodný – pokiaľ sa nedostane do otvorenej ranky. Tam môže spôsobiť vážne kožné infekcie. Uteráky by sme teda mali meniť každé tri dni a prať takisto aspoň na 60-tke. A pamätať na to, že o uterák sa nikdy s nikým nedeliť!
Utierky

V kuchyni by sme mali udržiavať čistotu. Je totiž rajom mikróbov a baktérií, ktoré môžu preniknúť do jedla a spôsobiť nám množstvo zdravotných komplikácií. Vedeli ste, že na kuchynskej utierke je dvestokrát viac baktérií ako na záchodovej doske? Pritom ňou utierame prakticky všetko – riad, sporák, stôl, niekedy aj ovocie a zeleninu. Perieme ich väčšinou až vtedy, keď sú už na pohľad špinavé. Ale to je už naozaj neskoro. Utierky by sme mali vymieňať každé dva až tri dni.

Zdroj: casprezeny.sk

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.