Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Francúzsko: Rodičom zakázali výchovné zaucho!

Ako prvé telesné tresty zakázalo v roku 1979 Švédsko.

Francúzske Národné zhromaždenie odsúhlasilo návrh zákona, ktorý zakazuje rodičom, aby telesne trestali svoje deti. V ňom sa uvádza, že rodičia musia vychovávať deti bez „fyzického, verbálneho a psychického násilia“ a ponižovania.

Schválený návrh teraz zaväzuje francúzsku vládu, aby na budúci rok preložila parlamentu správu o celej problematike a prípadne odporučila ďalšie opatrenia.
Rozhodnutie francúzskych poslancov privítala Rada Európy so sídlom v Štrasburgu, ktorá dozerá na dodržiavanie ľudských práv, pričom ho označila za historický krok.
Návrh musí ešte schváliť horná komora parlamentu.
Pokusy predchádzajúcich francúzskych vlád o zákaz telesného trestania v minulosti stroskotali kvôli nesúhlasu konzervatívcov. Fyzické tresty podľa aktivistov stále využíva zhruba 85 francúzskych rodičov.
Už teraz sú fyzické tresty zakázané na francúzskych školách, nie však v rodinách. Ak by sa zákaz podarilo presadiť, Francúzsko by sa stalo v poradí 55-tou krajinou sveta, ktorá pristúpila k tomuto opatreniu. Ako prvé telesné tresty zakázalo v roku 1979 Švédsko.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.