Počas vianočných sviatkov sa dá jesť aj zdravo. Pripomína to výživová poradkyňa Martina Dvořáková. Jedlá veľmi podobné vianočnej klasike sa dajú podľa jej slov pripraviť aj s menším množstvom cukrov a väčším množstvom bielkovín. Do svojho vianočného jedálnička ich môže zaradiť každý.
Alternatívou k zemiakovému šalátu môže byť batatovo-tekvicový šalát. „Bataty majú nižší obsah cukru a nemajú taký vysoký glykemický index. To znamená, že po jedle nebudete takí unavení a nebudete mať chuť dať si potom napríklad niečo sladké,“ vysvetľuje. Množstvo jedál sa podľa nej dá odľahčiť. Kapra, ktorý má pomerne veľa tuku, možno nahradiť ľahším pstruhom.
Do vianočného menu sa zmestí aj hubová polievka či vanilkové rožky pripravené z mandľovej a špaldovej múky. Pri ich príprave sa dá použiť proteínová vanilková kaša a ako obal sušené sójové mlieko.
„Vianočné koláčiky netreba jesť nepretržite, ale využiť ich napríklad ako olovrant ku káve,“ poradila Dvořáková. Podľa nej je tiež vhodné cukrovinky vykompenzovať nejakým pohybom, napríklad prechádzkou po obede. Pripomenula, že jesť by sa malo v menších porciách a pravidelne.
Zdroj: TASR