Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

To snáď nie! Prvú cigaretu si zapália už desaťroční

Cigaretu totiž vnímajú ako symbol dospelosti.

Skúsenosť s cigaretou majú už desaťročné deti. Mladí sa totiž snažia správať ako dospelí a byť obľúbení v partiách, konštatuje to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Štatistiky sú neúprosné, prvá skúsenosť s cigaretou neobchádza ani štvrtákov základných škôl. Takmer 34 percent detí vo veku 11 až 14 rokov uviedlo, že už skúšalo fajčiť cigarety. Vyplýva to zo školského prieskumu TAD v roku 2014 na vzorke 5436 žiakov základných škôl. Deti fajčiarov sa pritom k tomuto zlozvyku uchyľujú častejšie ako deti nefajčiarov.

Nikotín je podľa odborníkov návykovejší ako heroín alebo kokaín. Detských a pubertálnych fajčiarov zaraďujeme medzi ťažko liečiteľnú skupinu, pretože fajčenie si nespájajú ani s chorobou, ani s lekárom,“ povedala vedúca odboru hygieny detí a mládeže ÚVZ SR Jana Hamade.

„Väčšina z nich sa domnieva, že prestane fajčiť, keď bude chcieť, mnohí však v dospelosti zisťujú, že to tak nie je. V prípade mladých je potrebná spolupráca rodiča, pedagóga a špecializovaného poradenstva v rámci centier závislosti od tabaku,“ doplnila s tým, že motivačne riadené rozhovory odborníkov centier dvojnásobne zvyšujú šance dieťaťa na odvykanie od fajčenia.

Vychovávať deti k tomu, aby nezačali fajčiť, treba podľa Hamade už v predškolskom veku. Radí posilňovať ich sebavedomie, vytvárať doma atmosféru pohody a spokojnosti, nefajčiť v domácnosti, zaujímať sa o trávenie voľného času detí, vysvetľovať im škodlivé následky fajčenia a skutočnosť, že cigareta nie je symbolom dospelosti.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.