Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Stavali ho 30 dní: Na Hrebienku už stojí Tatranský ľadový dóm

… už šiestykrát.

„Najťažšie bolo prekonať teploty, veľmi teplú jeseň, ktorá tu vládla, vonku bolo aj 15 až 20 stupňov. Bol to celkom oriešok, schladiť to vo vnútri tak, aby sme dokázali lepiť bloky ľadu dohromady a následne z nich rezať sochy a jednotlivé monumenty,“ zhodnotil manažér stavby Rastislav Kromka. Gro slovensko-česko-poľského tímu sa rozrástol aj o nové tváre, napríklad o sochárku z amerického Texasu.

„Ide už o šiesty ročník, tento rok sa nesie v téme Baziliky sv. Petra v Ríme a Berniniho kolonády a je vytvorený z rekordných 225 ton ľadu, ktoré sú rozložené do 1 880 kusov ľadových blokov,“ doplnila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Veronika Littvová. V Berniniho kolonáde bude situovaných spolu až 84 stĺpov. Samotná hlavná kupola má rekordnú výšku až 11,5 metra a originálne majstrovské ľadové dielo je v kupolách doplnené umeleckými výplňami. Ich autorom je Achilleas Sdoukos, slovensko-grécky sklár a dizajnér.

Ku kupole, ktorá skrýva ľadové umenie, sa dá dostať lanovkou alebo pešo po nenáročnej turistickej trase. Pred rokom navštívilo ľadovú atrakciu rekordných 250-tisíc ľudí.

Chrám bude otvorený denne od 9-tej do 16:30, počas hlavnej zimnej sezóny a vianočných sviatkov sa však otváracie hodiny predĺžia. Vstup do baziliky z ľadu je pre návštevníkov bezplatný a uskutoční sa v ňom niekoľko koncertov. Tatranci veria, že ľadový chrám, ktorý je už tradičnou súčasťou hlavnej turistickej sezóny v zime, vydrží aspoň do apríla.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.