Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zase sa vyhovorila na migrénu? Verte jej, môže to byť vážne!

Migrénu mnohí ľudia nepovažujú za chorobu, ale za výhovorku.

Migréna je choroba, ktorá ktorú spoločnosť podceňuje a málo toleruje. Tvrdia to zástupcovia organizácie s názvom Migréna je choroba.

Migrénu podľa organizácie mnohí ľudia nepovažujú za chorobu, ale skôr za výhovorku. „Všeobecne je v spoločnosti málo akceptovaná a tomuto ochoreniu nie je prikladaná náležitá pozornosť. Aj preto sme sa rozhodli založiť pacientsku organizáciu Migréna je choroba. Jej cieľom je hovoriť o migréne ako vážnom neurologickom ochorení, ktoré si vyžaduje liečbu,“ povedala zakladateľka organizácie Gabriela Hurbanová.

Povedomie o prejavoch migrény, jej liečbe a spúšťačoch treba zvyšovať a v spoločnosti ju viac akceptovať.

„Niektorí pacienti si často zamieňajú migrénu za klasickú bolesť hlavy,“ podotkol neurológ Martin Kucharík s tým, že medzi typické príznaky migrény patrí pulzujúca bolesť zvyčajne na jednej strane hlavy, nevoľnosť, zvracanie a citlivosť na svetlo a zvuky.

„Je dôležité hovoriť o tejto téme a zvyšovať povedomie verejnosti o migréne ako chorobe. Som presvedčená, že mnohí ľudia trpia migrénou a ani o tom nevedia,“ uviedla speváčka Celeste Buckingham, ktorá tiež trpí touto chorobou.

Migrénu má približne 12 percent populácie a trikrát viac postihuje ženy ako mužov. Svetová zdravotnícka organizácia zaradila migrénu medzi 20 ochorení, ktoré výrazne zasahujú do života človeka a obmedzujú ho.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.