Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čudný zákaz! V čínskom meste môžu byť domáci miláčikovia vonku iba v noci

V čínskom meste Wen-šan dostali jeho obyvatelia STOPKU! So psami nesmú chodiť von za denného svetla. Zvieratá majú zakázaný aj vstup do parkov, nákupných centier, športových zariadení a iných verejných priestorov.
Nariadenie, ktoré vydalo mesto v provincii Jün-nan 29. októbra, sa považuje za najobmedzujúcejšie v krajine, kde vlastníctvo psa je už dlho terčom prísnych pravidiel.
V časoch zakladateľa komunistickej Číny Mao Ce-tunga sa vlastníctvo domácich miláčikov pokladalo za buržoázne snobstvo. Situácia sa zmenila v minulých desaťročiach, keď sa Číňania stali bohatšími, ale ich rodiny sa zmenšili.
Mnohé mestá však stále určujú, aké veľké psy v nich môžu žiť. Napríklad v Pekingu nemôžu ísť veľké psy do centra mesta. Psie parky sú ojedinelé a psy musia byť takmer stále na vôdzke.

Mesto Wen-šan išlo v tejto súvislosti ešte ďalej a rozhodlo, že psy môžu byť vonku iba v čase od desiatej večer do siedmej ráno. Vôdzka nemôže byť dlhšia ako jeden meter a so psami môžu chodiť iba dospelí.
Aj napriek tomu, že držanie psov je čoraz populárnejšie, mnohí Číňania zostávajú ostražití pred divými alebo voľne pustenými psami. Neočkované psy tiež môžu do veľkej miery za šírenie besnoty. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrie na túto chorobu v Číne každý rok približne 2000 ľudí.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.