Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Dnes je na Slovensku štátny sviatok: Obchody však nemusia byť zatvorené!

Obchody na Slovensku nemusia byť v utorok 30. októbra (počas mimoriadneho jednorázového štátneho sviatku) zo zákona zatvorené. Niektoré prevádzky však napriek tomu zatvoria, prípadne aspoň obmedzia svoje otváracie hodiny.

Dnes si Slovensko mimoriadnym štátnym sviatkom pripomína sté výročie prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Svätom Martine. Aby boli v tento deň povinne zatvorené všetky obchody, musel by sa podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Jozefa Zadňana nanovo otvárať Zákonník práce.

Práve v Zákonníku práce je totiž prijaté zatvorenie obchodov na Slovensku počas ostatných štátnych sviatkov. Celkovo ide o 15,5 dní v roku. Zamestnávatelia počas týchto dní nemôžu zamestnancom nariadiť a ani s nimi dohodnúť prácu, ktorou je predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi a s tým súvisiace práce.

Keďže 30. októbra ide o jednorazový štátny sviatok, odborári podľa Zadňana akceptujú to, že obchody sú v tento deň otvorené. Chváli však predajne, ktoré napriek tomu v tento deň svoje prevádzky zatvoria, prípadne obmedzia čas predaja.

Iná situácia bude vo štvrtok 1. novembra. Všetky obchody musia byť v tento deň zo zákona zatvorené. Výnimku bude mať predaj kvetov a predmetov, ktoré sú určené na vyzdobenie hrobového miesta. Zároveň sa zákaz nevzťahuje na predaj na čerpacích staniciach či na predajne na letiskách a staniciach, ani na lekárne alebo predajne suvenírov. Otvorené môžu byť prevádzky, ktoré poskytujú služby, napríklad kadernícke a kozmetické salóny alebo požičovne.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.