Prvý Svetový deň cestovín sa oslavoval z iniciatívy Talianskeho zväzu výrobcov cestovín a Zväzu výrobcov cestovín v Európskej únii 25. októbra 1998 v Neapole.
Cieľom tohto dňa je podporiť konzumáciu cestovín, upozorniť na význam spoločného stolovania, zvýrazniť nutričné hodnoty jedál z cestovín a v neposlednom rade poukázať aj na ekonomický prínos – pri pestovaní plodín a výrobe samotných cestovín.
Odborníci na výživu hovoria, že tanier cestovín je prospešný zdraviu človeka. Cestoviny obsahujú bielkoviny, sacharidy, vodu a nízky podiel tuku. Obsah bielkovín a vláknin závisí od toho, či ide o vaječné alebo bezvaječné cestoviny. Z minerálnych látok sú v nich najmä vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Cestoviny sú ľahko stráviteľné a za ďalšie ich výhody možno považovať cenovú prístupnosť či jednoduchú prípravu.
Podľa tradície cestoviny na európsky kontinent priviezol Marco Polo pri návrate do Talianska z Číny v roku 1271.
Zdroj: TASR