Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Blbá nálada? Zahryznite sa do …

ČOKOLÁDA obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý veľmi priaznivo pôsobí na kožu a nervy, tiež kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu.

Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa (70 percent) je rovnako plná antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má dokonca antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu.

Výsledky viacerých výskumov dokazujú, že obľúbená sladkosť chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež znižuje vznik krvných zrazenín.

Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť kožu na chodidlách, kolenách aj lakťoch. Kofeín v čokoláde zase zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.

Odborníci však upozorňujú, že nadmerné konzumovanie sladkej čokolády môže zvýšiť riziko obezity. Taktiež môže spôsobiť alergické reakcie u ľudí s citlivou pokožkou.

Zatiaľ čo priemerný Slovák zje za rok vyše 4 kilogramy čokolády, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari – okolo deväť kilogramov.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.