ČOKOLÁDA obsahuje vysoký podiel antioxidantov, magnézia, vitamínu B, ktorý veľmi priaznivo pôsobí na kožu a nervy, tiež kalcium pre pevné kosti a železo pre lepšiu krvotvorbu.
Horká čokoláda s vysokým obsahom kakaa (70 percent) je rovnako plná antioxidantov, ktoré chránia pokožku, oči, mozog, pretože tlmia proces starnutia. Má dokonca antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a navodzuje príjemnú náladu.
Výsledky viacerých výskumov dokazujú, že obľúbená sladkosť chráni srdce a cievy. Znižuje tiež krvný tlak, riziko infarktu, upravuje cholesterol, ale tiež znižuje vznik krvných zrazenín.
Kakaové maslo má svoje miesto aj v kozmetickom priemysle. Obsahuje množstvo prírodných olejov, ktoré sú nevyhnutné pri liečbe suchej a drsnej pokožky. Dokáže zjemniť kožu na chodidlách, kolenách aj lakťoch. Kofeín v čokoláde zase zlepšuje prekrvenie pokožky a využíva sa na zábaly a masáže.
Odborníci však upozorňujú, že nadmerné konzumovanie sladkej čokolády môže zvýšiť riziko obezity. Taktiež môže spôsobiť alergické reakcie u ľudí s citlivou pokožkou.
Zatiaľ čo priemerný Slovák zje za rok vyše 4 kilogramy čokolády, obyvateľ EÚ takmer o dva viac. Najviac čokolády skonzumujú Švajčiari – okolo deväť kilogramov.
Zdroj: TASR
Photo: unsplash.com