Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Prváčik by si mal školskú tašku vybrať sám!

Aj keď sa prázdniny ešte nekončia, tohtoroční prváci by sa mali už pripravovať na svoj prvý príchod do školy.

Sú to často rodičia, ktorí v tejto súvislosti bývajú oveľa neistejší (ako ich dieťa), preto by si mali dávať pozor a neprenášať svoje zmiešané pocity na budúceho prváčika.

Čo by mal vedieť budúci prvák?

Budúci prvák by mal mať rozvinutú jemnú, ale aj hrubú motoriku. To znamená: vedieť správne držať pastelky a pero, ale aj behať alebo skákať. Mal by sa tiež vedieť predstaviť, poznať svoju adresu a mená rodičov. Nemalo by mu robiť problém vysmrkať sa, umyť sa po návšteve toalety, obuť sa, zaviazať si šnúrky, obliecť sa, zapnúť si gombíky.

… to nie je všetko!

Okrem základných sociálnych návykov by budúcemu prváčikovi nemali chýbať ani základy slušného správania. Dieťa by sa malo vedieť pozdraviť, poďakovať a slušne o niečo požiadať. Dobré je uznávať autority, vedieť, komu tykať a komu vykať. Mal by si byť však vedomý aj toho, že nie je slušné skákať niekomu do reči.

Školskú tašku vyberajte spoločne!

S nástupom do školy sú spojené aj mnohé výdavky, s ktorými by mal rodič už vopred rátať. Pri kupovaní školskej tašky by mal napríklad myslieť na to, že ju bude nosiť dieťa a preto by ju mali kupovať určite spoločne. Nemusí byť najdrahšia, no mala by sa dieťaťu páčiť.

Pred príchodom do školy treba navštíviť aj papierníctvo. Prvákom sa odporúča kúpiť hlavne hranaté farbičky a ceruzky, ktoré si bude môcť uložiť do najlepšie jednoradového peračníka. Nožničky postačia zatiaľ aj tie škôlkárske, no guma by sa mala v obchode ešte pre istotu skontrolovať, aby netrhala papier.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.