Milovníci piva dnes majú sviatok.
Prvý augustový piatok je totiž Medzinárodný deň piva. Jeho cieľom je vychutnať si výnimočnú chuť zlatého moku s priateľmi a zároveň vzdať hold tým, ktorí s láskou varia a čapujú pivo.
Pivo je sympaťák a dobrý parťák.Potvrdzujú to výsledky májového európskeho prieskumu vnímania piva, ktorý sa uskutočnil aj na Slovensku.
Pivo má u nás dobrý imidž – získalo 70 bodov zo 100, čím sa Slovensko spomedzi 29 krajín Európy, kde sa skúmala popularita piva, umiestnilo na 11. mieste.
Zároveň je aj obľúbeným nápojom – vyše 66 % opýtaných si ho dopraje niekoľkokrát do týždňa alebo aspoň raz za dva týždne. Potvrdzujú to aj údaje slovenských pivovarov. Posedieť si na pive v pube či v krčme chodí asi tretina slovenských milovníkov piva, pričom na pivo najradšej chodíme s priateľmi alebo kolegami, a čoraz častejšie aj s partnerom či partnerkou.
VEDELI STE, ŽE:
- pivo sa vyrába iba zo 4-och prírodných surovín: voda, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice
- chmeľ dodáva pivu horkosť a vyrába sa iba zo samičieho kvetenstva chmeľu –
- viac ako 90 % piva tvorí voda
- na výrobu jedného pollitra 12 % piva sa použije približne 2 000 zŕn jačmeňa a 3 šišky chmeľu
- proces výroby piva (nie iba jeho varenie) trvá približne jeden mesiac
- ideálna teplota pre podávanie svetlého piva je 7 až 11°C
- čapuje alebo nalieva sa do čistého pohára opláchnutého studenou vodou (rovnakej teploty, aby neutrpelo šok) pod uhlom 45° a podáva sa s penou asi 3 cm
- pivo neobsahuje žiadny tuk a má najnižšiu energetickú hodnotu ako rovnaké množstvo väčšiny iných alko a nealko nápojov
- vo svete sa vyrába približne 40-tisíc druhov piva
- Slováci vypijú ročne približne 72 litrov piva na jedného obyvateľa, z toho takmer dve tretiny vypijú počas leta
- na Slovensku máme 7 sladovní a 68 pivovarov, ktoré ročne vyprodukujú viac ako 220 miliónov litrov piva
- fóbia z prázdneho pivného pohára sa nazýva – cenosillicaphobia
Zdroj: TASR
Photo: unsplash.com