Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vodičky z Prahy? Najmenej ochotné zastaviť chodcom pred priechodom!

Prečítajte si mimoriadne zaujímavé výsledky prieskumu Zebra.

Dôjdete k priechodu pre chodcov. Stojí pred ním človek, ktorý chce zrejme prejsť. Zastavíte?

Ak ste žena a šoférujete v Prahe, je táto pravdepodobnosť, napriek zákonnej povinnosti, iba jedna ku jednej. Práve vodičky z Prahy dopadli najhoršie v aktuálnom prieskume ochoty dať prednosť chodcom pred priechodom.

Prieskum Zebra sa uskutočnil v júni a v júli na rôznych frekventovaných priechodoch v troch mestách – v Prahe, Brne a Bratislave. Vyhodnotenie prinieslo niekoľko prekvapivých zistení.

"Najbezpečnejšie sa podľa výsledkov prieskumu môžu cítiť chodci v Brne, horšia situácia je v Prahe a s odstupom – najmenšiu ochotu dávať chodcom prednosť (naši) výskumníci zaznamenali v Bratislave. Vyzerá to tak, že Česi berú prednosť chodcov na priechode o niečo vážnejšie ako Slováci. Situácia však nie je uspokojivá ani v jednej z oboch krajín: aj v Brne zastaví, napriek zákonnej povinnosti pred priechodom, len niečo málo cez dve tretiny vodičov," povedal marketingový manažér Goodyear Dunlop Tiresm ktorá prieskum zrealizovala, Boris Tománek.

Výskum podľa neho odhalil aj niektoré zaujímavé kultúrne odlišnosti. "V Brne a Bratislave napríklad dávajú prednosť rovnako často vodiči aj vodičky, kým v Prahe by si mali chodci (a najmä chodkyne) dávať pozor na vodičky, ktoré sú významne menej ochotné pred priechodom zastaviť. Podiel žien-vodičiek, ktoré dali na priechode prednosť inej žene, bol dokonca s 44 percentami vôbec najnižším nameraným údajom. Slovenské vodičky dávajú prednosť mužom na priechode dokonca výrazne častejšie, zatiaľ čo v Brne je to presne naopak. Tam ženy dávajú ženám na priechode prednosť takmer v 70-tich percentách prípadov," doplnil Boris Tománek.

Slovensko plánuje v tomto smere uzákoniť absolútnu prednosť (podľa vzoru Holandska alebo Švajčiarska, kde je vodič za všetkých okolností povinný dať prednosť každému chodcovi, ktorý prechádza vozovku po priechode. Povinnosť by mala nadobudnúť účinnosť 1. januára 2019.

Ako správne používať priechod pre chodcov?

  • Ak je v blízkosti 50 metrov priechod alebo nadchod pre chodcov, musíte ho využiť!
  • Zastavte čelom k priechodu. Nepostávajte pred priechodom, pokiaľ sa nechystáte prechádzať.
  • Rozhliadnite sa a jasne naznačte zámer prejsť cez cestu
  • Ak je možné, naviažte očný kontakt s vodičom prichádzajúceho auta.
  • Vozovku prechádzajte najkratšou cestou, kolmo nie šikmo, a čo najrýchlejšie
  • V polovici priechodu znova skontrolujte, či vodič prichádzajúci z opačného smeru rešpektuje váš zámer prejsť cez cestu.
  • Dvojprúdovú vozovku prechádzajte mimoriadne opatrne, dávajte pozor na druhý pruh, odkiaľ môže prichádzať ďalšie vozidlo.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.