Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Peňaženka? Domov pre najrôznejšie baktérie! ;-)

Bankovky sa radia medzi najšpinavšie povrchy, na ktorých si nažívajú vírusy, baktérie, plesne aj parazity.

Napriek tomu ich uprednostňuje až 41 % Slovákov, ktorí platia všetko alebo väčšinu nákupov v hotovosti. Sú to najmä študenti. Tí v preferovaní bankoviek pred kartou dokonca predbehli dôchodcov.

Na bankovkách možno nájsť napríklad zlatého stafylokoka, baktériu, ktorá dokáže spôsobiť otravu krvi, zápal pľúc a infikovať aj srdcový sval alebo srdcové chlopne, čo môže viesť k zníženej práceschopnosti srdca. Prežíva na nich týždeň až mesiac.

Mesačnú životnosť majú aj koliformné baktérie, napríklad E. coli, ktoré vyvolávajú hnačkové ochorenia.

Na papierových peniazoch rovnako dlho prebýva aj vírus hepatitídy; vajíčka hlíst sa na nich držia 2 až 3 mesiace, pleseň dokonca niekoľko mesiacov.

"V drvivej väčšine prevažujú užitočné mikroorganizmy nad tými škodlivými. Väčšina baktérií, s ktorými sa na povrchoch predmetov stretávame, nie je pre organizmus človeka škodlivá a nepredstavuje ohrozenie zdravia a vznik ochorení. Vyhnúť sa infekcii je pomerne jednoduché. Základná hygiena, ako umývanie rúk pred jedlom či po použití toalety, po ceste verejnou dopravou, alebo aj po návšteve obchodu a po kontakte s peniazmi, zbaví ruky väčšiny baktérií," odporúča Jozefína Kaššová z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Najväčšími hazardérmi so zdravím sú v tomto smere mladí ľudia.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.