Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Čo majú spoločné IQ a zuby múdrosti?

Budete prekvapení.

Odpoveď je: NIČ. To, že sa ľudovo nazývajú „zubami múdrosti“ súvisí skôr s našim vekom – kedy sa prerezávajú.

Rozum podľa toho naberáme vo veku medzi 18 až 25 rokov.

Zuby múdrosti však nie sú priatelia. Vedia nás poriadne potrápiť.

Osmičky sa prerezávajú až v dospelom veku. A sú to zuby, ktoré spôsobujú pomerne veľa problémov. Panuje názor, že tieto zuby sú len „atavizmus” z prehistorických dôb a že pri súčasnom spôsobe stravovania človeka nie sú ku spracovávaniu potravy nutné. Pre našich predkov boli osmičky často jedinou záchranou – okolo dvadsiatky, keď sa zuby múdrosti väčšinou prerezávajú, už totiž o druhé zuby zväčša prišli, a tak sa im „zadné stoličky“ doslova hodili.

Dnes má 20-ročný človek už kompletný chrup a okrem toho sa čeľusť vývojom zmenšila. A tak sú stoličky akosi navyše a snažia sa dostať niekam, kde často nie je pre ne dosť miesta. A problém je na svete.

„Najčastejším problémom so zubami múdrosti je ich sťažené prerezávanie. Vzniká tak pocit tlaku v mieste uloženia zubu, opakované zápaly sliznice okolo a nad neprerezanými zubami, problémy s prehĺtaním až sťažené otváranie úst. V extrémnejšej podobe sa môže objaviť opuch lymfatických uzlín, bolesť a opuch príslušnej polovice tváre, zvýšená teplota a pocit malátnosti. Takýto stav je veľmi nepríjemný a väčšina pacientov v takom prípade bez váhania vyhľadá lekára. Neliečenie takéhoto stavu totiž môže prerásť až do čeľustného zápalu, čo v niektorých prípadoch môže byť až stav ohrozujúci život,“ vysvetlil MUDr. Alexander Schill.

„To, ako sa budú osmičky v budúcnosti správať, vieme zistiť dopredu – už na preventívnej prehliadke okolo 15-teho roku. RTG snímok čeľuste nám ukáže, ako sú zuby múdrosti v nej uložené, či vôbec majú šancu sa prerezať. Ak sú napríklad naprieč zakliesnené, je najlepším riešením malý chirurgický zákrok.“

Aj keď máme šťastie a osmičky nám narastú bez väčších problémov, nemusíme mať vyhraté. Ich poloha spôsobuje, že ich čistenie je zložitejšie a kazia sa častejšie než iné zuby. Najhoršie sú tie, ktoré sa prerezali iba čiastočne, ďasno okolo nich vytvára záhyb, v ktorom sa usadzujú zbytky jedla a vytvárajú tak ideálne podmienky pre infekciu. Starostlivosť o osmičky neuľahčuje ani to, že sú väčšinou tesne natlačené na susedných stoličkách.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.