Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Rodičia: Nezakazujte deťom hrať sa na pieskovisku!

… nedovoľte im však na pieskovisku jesť.

Je to spôsob, ako dieťa ochrániť pred prípadnými infekčnými ochoreniami či poranením, ktoré mu hrozia na neudržiavanom a nezabezpečenom ihrisku. Dôležité je dbať aj na základné hygienické návyky dieťaťa, informuje Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Bezpečnosť pieskoviska možno odhadnúť na základe jeho celkového stavu, podľa oplotenia alebo podľa toho, či je pieskovisko na noc zakrývané. Voľným okom je viditeľné len jeho hrubé znečistenie, napríklad skaly, rozbité sklo, injekčné striekačky, plechovky s ostrými hranami alebo zvieracie výkaly.

Dieťa sa môže na pieskovisku nakaziť rôznymi bakteriálnymi, parazitárnymi a vírusovými ochoreniami. Najčastejšie sa vyskytujúcim parazitom je mrľa detská, pásomnica detská, hlísta alebo škrkavka. Výskyt salmonely v súvislosti s pieskoviskami je menej častý ako prítomnosť parazitov.

Znečistené injekčné striekačky môžu byť zdrojom hepatitídy typu B a C a ojedinele infekcie vírusom HIV. Ak sa dieťa počas hry na pieskovisku pichne, poranenie je nutné v rámci prvej pomoci ošetriť a vydezinfikovať a následne informovať pediatra, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

V prípade znečisteného pieskoviska ÚVZ SR odporúča kontaktovať jeho prevádzkovateľa. Ten má podľa zákona povinnosť čistiť a udržiavať pieskoviská, teda minimálne raz za týždeň ho prekopávať, prehľadávať a polievať pitnou vodou. Povinnosť výmeny piesku zákon prevádzkovateľom nestanovuje. Ak sa prevádzkovateľ o pieskovisko nestará, orgán verejného zdravotníctva mu môže uložiť pokutu od 150 eur do 20-tisíc eur.

Hygienický štandard areálov detských ihrísk sa v posledných rokoch podľa ÚVZ SR zlepšuje.

Hoci pieskovisko predstavuje pre deti určité zdravotné riziko, nie je vhodné im jeho návštevu zakazovať. Hra v útlom detskom veku je prirodzený spôsob, ako si vypestovať sociálne návyky medzi rovesníkmi a rozvíjať primeraný spôsob komunikácie a jemnú motoriku.

Je však potrebné, aby mali deti základné hygienické návyky, aby si nevkladali pri hre ruky do úst, aby si umývali pred jedlom a po hrách ruky. Neodporúča sa, aby deti v pieskovisku jedli.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.