Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Zákaz zrušený: Ženy v Saudskej Arábii už jazdia autom slobodne

V Saudskej Arábii vstúpilo uplynulú nedeľu (24.6) do platnosti nariadenie, vďaka ktorému sa v tomto konzervatívnom kráľovstve ruší zákaz šoférovania žien.

Ženy vyrazili autami do ulíc už niekoľko minút po polnoci, keď začalo platiť nové nariadenie.

Zrušenie zákazu šoférovania žien, za ktoré už od 90. rokov lobovali Saudskoarabky aj ľudskoprávni aktivisti, ohlásil saudskoarabský kráľ Salmán ešte vlani v septembri.

Zrušenie zákazu patrí k sérii reforiem zameraných na väčšie práva žien, ktoré sú pripisované vplyvnému saudskoarabskému korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi.

Cieľom týchto reforiem je zlepšiť obraz kráľovstva v zahraničí, prilákať doň zahraničných investorov, posilniť účasť žien v pracovnom procese a zvýšiť výdavky tamojších domácností po tom, ako bola Saudská Arábia nútená prijať sériu úsporných opatrení v dôsledku poklesu cien ropy.

Zákaz šoférovania pre ženy vyšiel saudskoarabské rodiny pomerne draho. Tie bohatšie si najímali šoférov alebo využívali taxislužby a iné spôsoby spoločnej prepravy. Mnohé zo žien musel do práce a na prechádzky voziť manžel, prípadne syn.

V súvislosti so zákazom zadržali úrady v minulosti mnohé saudskoarabské ženy, ktoré šoférovali. Prepustili ich až vtedy, keď podpísali prísahu, že si už za volant nesadnú.

Zdroj: TASR

Photo: unsplash.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.