Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Dnes o 12:07 sa začína leto! :-)

Pripravení? 😉

Začiatok astronomického leta a letný slnovrat nastane v aktuálnom roku dnes (vo štvrtok) 21. júna o 12:07 SELČ.

Letný slnovrat je okamih, keď sa Slnko na oblohe najviac vzdiali od rovníka smerom na sever. Stred slnečného kotúča sa vtedy nachádza nad obratníkom Raka a Slnko dosahuje na severnej pologuli najväčšiu výšku nad obzorom.

Deň letného slnovratu je na severnej pologuli zároveň najdlhším dňom roka – Slnko je najdlhšie nad obzorom. Na južnej pologuli nastane zimný slnovrat a tento deň je zase najkratším v roku.

Tradičným zvykom oslavy letného slnovratu sa na Slovensku stalo pálenie svätojánskych ohňov počas najkratšej noci v roku. Táto tradícia má pôvod v mytológii starých Slovanov.

Slnovrat bol v minulosti chápaný ako začiatok novej etapy: vhodný na regeneráciu síl prírody aj človeka. Obrady letného slnovratu sa sústredili na 24. jún, teda na deň sv. Jána Krstiteľa. Pohanský obrad sa tak počas dlhých stáročí spojil s kresťanskou tradíciou.

Predstavy o začínajúcom klesaní Slnka z vrcholného bodu nebeskej klenby vyjadrovali v niektorých regiónoch horiace kolesá spustené z vrchov do dolín. Rozšírené bolo tiež vyhadzovanie fakieľ a zapaľovanie kolies na vysokých stĺpoch.

Do vatier, ktoré symbolizovali silu Slnka, dávali ľudia kúsok cesta, posúch alebo odrobinky pečiva.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.