Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Vtákom roka 2018 je lastovička obyčajná!

Odborne: Hirundo rustica.

Titul jej udelili ornitológovia, ktorí každoročne v kampani Vták roka vyhlasujú vtáčí druh, ktorého ochrana a prežitie závisí vo veľkej miere od prístupu ľudí.

"Lastovička je symbolom jari, ale aj živej poľnohospodárskej krajiny. Jej početnosť posledné desaťročia ubúda a poukazuje na negatívne zmeny vidieckej krajiny," vysvetľujú ornitológovia. Pripomínajú tiež, že lastovička je sťahovavý vták, na zimu odlieta do tropickej Afriky, späť prilieta na jar. Lastovičky žijú v blízkosti ľudí v kultúrnej krajine, prevažne na vidieku.

"Hniezda si stavajú vo vnútri hospodárskych, či iných budov a krytých objektov. Preferujú blízkosť mokradí, lúk, chovov hospodárskych zvierat a pestrej poľnohospodárskej krajiny s dostatkom hmyzu," vysvetlil Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (BirdLife Slovensko).

A práve menší počet hmyzu či miest na hniezdenie spôsobuje úbytok lastovičiek.

"Celoeurópsky ubudli populácie lastovičky obyčajnej za posledné tri desaťročia o 32 percent, pričom početnosť 33 druhov bežných vtákov poľnohospodárskej krajiny ubudla od roku 1980 o viac ako 44 percent. Na Slovensku je trend úbytku lastovičky odhadovaný na základe monitoringu bežných druhov vtákov na 50 percent a zaraďuje sa medzi druhy so silne klesajúcou početnosťou posledné desaťročie," vyčíslil Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (BirdLife Slovensko).

Pomôcť lastovičkám môže podľa odborníkov každý jednotlivec, ak im umožní hniezdiť na miestach, ktoré si vybrali.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.