Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Maturanti: Pred skúškou nepite veľa kávy!

… a prečítajte si rady, ako sa nezblázniť! 😉

Asi 43-tisíc stredoškolákov, ktorí budú počas nasledujúcich dní (do 8. júna) postupne ústne maturovať, by malo predtým, ako sa postavia pred skúšobné komisie, dodržiavať viaceré pravidlá. Nazvime ich – dobre mienené rady!

Maturantom sa odporúča vziať si so sebou v deň skúšky dostatok tekutín, ale neodporúča sa piť veľa kávy, radia odborníci.

Dôležité je dodržiavať zdravý pitný režim, ideálne vo forme pitnej vody, minerálok, prípadne nesladených ovocných čajov alebo riedených ovocných štiav.

"Záťažové životné situácie sa lepšie zvládajú aj prísunom vitamínov a minerálnych látok, ako je napríklad skupina vitamínov B, vápnik a horčík. Počas týchto dní je povolená aj drobná sladkosť, napríklad čokoládovo-cereálna tyčinka," radí Jana Hamade z Úradu verejného zdravotníctva.

V deň maturít je potrebné, aby sa študent zdravo naraňajkoval. "Raňajky by mali obsahovať ľahko stráviteľné bielkoviny, malé množstvo tukových látok a polysacharidy. Vhodné sú celozrnné cereálie alebo pečivo, banán, nízkotučný jogurt, ovsené vločky, tofu, acidofilné mlieko, tvaroh, orechy, ovocie a zelenina," doplnila odborníčka s tým, že ide o potraviny, ktoré zásobujú mozog a telo dostatočným množstvom energie a pomáhajú zabrániť kolísaniu hladiny cukru v krvi a vedie k lepším výkonom.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.