Každý piaty Slovák sa priznáva, že v domácnosti plytvá potravinami.
Jeden obyvateľ Slovenska vyhodí ročne 111 kilogramov jedla.
Odborníci však upozorňujú na to, že plytvanie jedlom znamená zároveň plytvanie prírodnými zdrojmi, ktoré sú potrebné na jeho výrobu – pôdou, vodou, prácou ľudí, ale aj energiou.
Plytvanie potravinami je nezodpovedné nielen voči životnému prostrediu, ale aj nemorálne voči tým ľuďom, ktorí si nemôžu kvalitné jedlo dovoliť .
V EÚ sa každý rok vyhodí 88 miliónov ton potravín, čo prestavuje 173 kilogramov na osobu (ročne). Pritom takmer každý desiaty Európan si nemôže dovoliť kvalitné jedlo.
V rebríčku krajín, ktoré plytvajú potravinami najviac, je Slovensko ôsme od konca; najhoršie je na tom Holandsko, najlepšie Slovinsko.
V porovnaní s celoslovenským priemerom plytvá v rámci Slovenska jedlom najviac mladá a stredná generácia vo veku 23 až 49 rokov. Zaujímavé je, že viac plytvajú ľudia s vyšším vzdelaním a lepším príjmom.
Zdroj: TASR
Photo: pixabay.com