Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Žena s dieťaťom a bez muža? Slováci s tým problém nemajú!

SAV zverejnila zaujímavý prieskum na tému materstvo.

Pohľad verejnosti na rodičovské roly sa však mení. Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) pri príležitosti Dňa matiek zverejnil zaujímavý prieskum.

Z neho vyplynulo, že rastie počet tých, ktorí schvaľujú, ak chce žena dieťa, ale chce ho vychovávať sama a žiť bez muža. S týmto postojom súhlasilo 37,6 percenta respondentov.

Pribúda aj tých, ktorí si myslia, že manželstvo je zastaraná inštitúcia (21,2 percenta), hoci ešte stále prevažuje opačný názor (77,7 percenta).

Na otázku: Myslíte si, že žena musí mať deti, aby bol jej život naplnený, alebo to nie je nevyhnutné? odpovedalo 62,4 percenta respondentov, že "žena deti potrebuje", 34,8 percenta respondentov označilo možnosť, že to nie je nevyhnutné.

Pri výroku "zamestnanie je dobrá vec, ale väčšina žien aj tak chce mať svoju domácnosť a deti", označilo možnosť "úplne súhlasím" viac ako 20 percent respondentov, "skôr súhlasím" takmer polovica opýtaných, s výrokom skôr nesúhlasilo takmer 21,9 percenta, vôbec nesúhlasilo vyše päť percent.

Väčšina Slovákov si nemyslí, že deti alebo rodinný život trpí, ak matka pracuje. S výrokom "keď matka chodí do práce, deti trpia" súhlasí 36 percent respondentov, zatiaľ čo 62,2 percenta nesúhlasí.

Na verejnosti ďalej prevláda aj nesúhlas s tvrdením, že vo všeobecnosti rodinný život trpí, ak žena pracuje.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.