Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

V prípade, že by ste potrebovali pomôcť a poradiť, na koho by ste sa obrátili?

Na rodinu alebo na priateľov?

Takmer 44 percent Slovákov komunikovalo vlani s priateľmi a známymi najčastejšie osobne.

Telefonickú komunikáciu najviac využívala asi tretina a cez internet najčastejšie komunikovala takmer štvrtina Slovákov.

Ukázali to výsledky výskumu sociológov Univerzity Komenského v Bratislave.

Čo možno nie je prekvapivé, osobnú komunikáciu preferujú 65–roční a starší ľudia. Osoby v strednom a staršom strednom veku (40 – 65 rokov) komunikujú so svojimi priateľmi a známymi najčastejšie telefonicky a mladší ľudia využívajú na komunikáciu najmä internet. Zaujímavé je, že podiel využívania telefónu a internetu pri komunikácii s priateľmi a známymi rastie priamo úmerne s vyšším vzdelaním.

Výskum tiež zisťoval, koho v prípade potreby Slováci žiadajú o pomoc a podporu. „Väčšina ľudí by sa v prípade choroby vyžadujúcej starostlivosť, a tiež keď potrebujú pomoc v domácnosti, obrátila na blízkeho člena rodiny – v oboch prípadoch takmer 67 percent. Druhá najväčšia časť opýtaných by sa vtedy obrátila so žiadosťou o pomoc na vzdialenejšieho člena rodiny – 14 a 17 percent," vysvetlil vedúci Katedry sociológie Filozofickej fakulty UK Ján Sopóci.

Blízkeho kamaráta by poprosila o pomoc asi desatina opýtaných, na susedov alebo kolegov by sa ako na prvých obrátil iba nízky počet respondentov.

Aj v prípade zlého psychického stavu a potreby poradiť či porozprávať sa o rodinných problémoch, by väčšina ľudí požiadala o pomoc najskôr blízkeho rodinného člena.

Blízkeho kamaráta či kamarátku by ako prvých oslovili v prípade, že by sa chceli poradiť o rodinných problémoch (35 %), ale aj ísť sa zabaviť do spoločnosti (45 %).

Kým blízka rodina pomáha pri praktických činnostiach, blízki priatelia sú nám oporou v prípade citových problémov či partnermi pri trávení voľného času," dodal Sopóci.

Prieskum sa konal na reprezentatívnej vzorke 1404 respondentov starších ako 16 rokov.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.