Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Aj keď to tak vonku nevyzerá, dnes sa začína jar! ;-)

Od roku 2012 sa jar v našom časovom pásme začína 20. marca.

Jar sa v roku 2018 podľa astronomických výpočtov začne (dnes) 20. marca o 17:15 hod. stredoeurópskeho času (SEČ) – v deň jarnej rovnodennosti.

Rovnodennosť (ekvinokcium) je v astronómii taký okamih, keď má Slnko k svetovému rovníku nulovú deklináciu a slnečné lúče dopadajú v mieste rovníka kolmo na zemský povrch. V okamihu rovnodennosti sa Slnko nachádza v jarnom alebo jesennom bode. Tento jav je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka.

V čase jarnej rovnodennosti sa začína na severnej pologuli jar a na južnej pologuli jeseň. Počas jesennej rovnodennosti nastáva na severnej pologuli jeseň a na južnej pologuli jar.

V deň jarnej a jesennej rovnodennosti sú na všetkých miestach na Zemi deň a noc rovnako dlhé – 12 hodín (výnimku tvorí južný a severný pól). V tento deň na severnom póle prvýkrát po šiestich mesiacoch vychádza Slnko – končí sa polárna noc a nastáva polárny deň. Na južnom póle nastáva presne opačný jav. Slnko zapadá, končí sa polárny deň a nastáva polárna noc.

Okamih jarnej rovnodennosti nenastáva každý rok v rovnakom čase. Môže za to e rozdielna dĺžka astronomického a občianskeho roka, ale aj vkladanie prestupného dňa – 29. februára – každý štvrtý rok.

V posledných rokoch bol tento dátum aktuálny iba každý tretí rok po roku priestupnom, čiže v roku 2003 a 2007. Pre väčšinu Slovákov bol 21. marec prvým jarným dňom už len v roku 2011.

Podobne ako deň zimného slnovratu patril aj príchod jari k najväčším sviatkom ľudstva v predkresťanskej ére. Na Slovensku sa jarné ročné obdobie vítalo vynášaním Moreny, slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat. Morena symbolizovala slovanskú bohyňu zimy a smrti. Figurínu nosili ľudia po dedine a nakoniec ju hodili do potoka alebo spálili. Verili, že takto odoženú od seba choroby a smrť. Podľa iných slamená figurína symbolizovala zimu, ktorej odchod mal otvoriť cestu jari a po nej letu.

Zvyk rozlúčky so zimou a privítania jari sa na Slovensku uchoval aj po prijatí kresťanstva.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.