Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Už aj Česi budú v reštauráciách ponúkať hmyz!

Jedlý hmyz je vo svete vyzdvihovaný najmä preto, lebo má vysokú výživovú hodnotu.

K trendu chovať hmyz pre gastronómiu sa po novom pridávajú už aj Česi. Ministerstvo pôdohospodárstva vydalo príručku, ktorá určuje presné pravidlá, ako hmyz chovať, ak ho majú konzumovať ľudia.

Hmyz už prestáva byť tradičnou potravinou tretích krajín. Začiatkom tohto roka ho pridalo na zoznam potravín nariadenie Európskej únie.

"Ministerstvo pôdohospodárstva zaznamenalo rastúci záujem o chov a spracovanie hmyzu, rozhodlo sa teda vypracovať dokument, ktorý by záujemcom o uvedenie hmyzu ako potraviny na trh pomohol," uviedol rezort na webe Informační centrum bezpečnosti potravin.

Publikácia s názvom ´Zásady správnej pôdohospodárskej a výrobnej praxe produkcie hmyzu určeného na ľudskú spotrebu´ odporúča na chov napríklad múčiara obyčajného, svrčka domáceho, svrčka krátkokrídleho či svrčka banánového. Záujemca o takýto chov sa potom musí 7 dní pred začatím činnosti nahlásiť Krajskej veterinárnej správe.

Česko sa tak pridalo k ďalším krajinám, v ktorých je konzumácia hmyzu v rámci verejnej gastronómie povolená. Jedlý hmyz na svojom trhu povolilo aj Belgicko, Holandsko alebo Francúzsko. Hmyz je vyzdvihovaný najmä pre vysokú výživovú hodnotu.

Zdroj: TASR

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.