Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Slováci: Zarábať má muž, úlohou ženy je starať sa o rodinu

Prečítajte si výsledky čerstvého prieskumu SAV.

Na Slovensku je ešte stále rozšírená tradičná predstava o úlohe mužov a žien v spoločnosti. A málo sa mení aj predstava o ich schopnostiach.

Sú to práve starší ľudia a ľudia s nižším vzdelaním, ktorí viac súhlasia s tradičným rozdelením rodových rol. Vyplýva to z výskumu európskych hodnôt, ktorý zverejnil Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV).

"Väčšina ľudí súhlasí s tým, že k finančnému zabezpečeniu rodiny majú prispieť obaja manželia alebo partneri, napriek tomu polovica opýtaných si myslí, že zarábať peniaze má prvotne muž a žena sa má starať o domácnosť a rodinu," vysvetľuje Alexandra Matejková zo Sociologického ústavu SAV.

Čo sa týka starostlivosti o deti, takmer 60 percent mužov a 70 percent žien si myslí, že žena musí mať deti, aby bol jej život naplnený.

Jedna tretina ľudí sa zase domnieva, že práca na plný úväzok ide v prípade ženy na úkor rodiny. Väčšina spoločnosti však nespochybňuje rovnakú dôležitosť vzdelania pre chlapcov a dievčatá.

Podľa výskumu najväčšie rozdiely medzi mužmi a ženami sa ukazujú pri predstavách o líderských schopnostiach oboch pohlaví. Viac ako 60 percent mužov si myslí, že vo všeobecnosti sú muži lepšími politickými lídrami a riaditeľmi firiem ako ženy. S týmito výrokmi súhlasí okolo 40 percent žien.

"Starší ľudia, ľudia s nižším vzdelaním a muži do väčšej miery súhlasia s tradičným rozdelením rodových rol ako ženy, mladší ľudia a ľudia s vyšším vzdelaním," dodala Matejková.

Zdroj: teraz.sk/magazín

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.