Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

S opicou na svah? Zlý nápad! ;-)

V nadmorskej výške nad 1 850 metrov alkohol účinkuje rýchlejšie.

Poistné udalosti, ktoré vzniknú na svahu pod vplyvom alkoholu, poisťovne nepreplácajú. V zahraničí môžu dokonca "potužení" lyžiari dostať pokutu!

"Pod vplyvom alkoholu ľahšie prídete k úrazu alebo niekoho zraníte," upozorňuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa jednej zo slovenských poisťovní. V nadmorskej výške nad 1 850 metrov pritom podľa nej alkohol účinkuje rýchlejšie. "Nepreháňajte to ani večer – lyžovačka "s opicou" výrazne zvyšuje riziko úrazu," radí.

Keďže udalosti, ktoré nastanú pod vplyvom alkoholu, poisťovne nepreplatia, vysoké sumy si musia jednotlivci zaplatiť sami.

Pozor si treba dať aj v zahraničí, kde lyžiarom bežne dávajú fúkať. "V obľúbených strediskách v Rakúsku tak robí horská služba, v Slovinsku za alkohol rozdávajú pokuty a v Poľsku vás otestujú ešte pred prechodom turniketom. Vo Francúzsku sú ešte prísnejší – v tom najhoršom prípade si posedíte rok za mrežami," vysvetlila Dupaľová Ksenzsighová.

A ešte jedna rada: Obľúbené stanovištia policajtov sú zväčša kilometer od lyžiarskeho strediska. Šoférovať pod vplyvom alkoholu sa neoplatí.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.