Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Slovenky z rakoviny strach nemajú!

Slovenské ženy nechodia na gynekologické prehliadky. Horšie v prevencii sú už len ženy z Turecka a z Mexika.

Záver januára bol už tradične venovaný Európskemu týždňu prevencie rakoviny krčka maternice. Gynekológovia pri tejto príležitosti vyzývali ženy, aby venovali zvýšenú pozornosť pravidelným preventívnym prehliadkam aj cytologickým vyšetreniam. Ide totiž o najúčinnejšie zbrane v boji proti tomuto onkologickému ochoreniu.

Napriek tomu, že máme na Slovensku k dispozícii tú najmodernejšiu cytologickú diagnostiku, stále patríme ku krajinám s najnižším percentom absolvovania preventívnych prehliadok, s čím súvisí aj vysoká úmrtnosť slovenských žien na rakovinu krčka maternice. Kým u nás len približne 25 % žien absolvuje preventívnu prehliadku u gynekológa, v USA je to až 85 %! Menej disciplinované sú v prístupe k prevencii už len ženy v Turecku a Mexiku. Od jesene 2014 si už aj Slovenky môžu vybrať medzi klasickou a najmodernejšou cytológiou, ktorá predstavuje svetovú špičku v oblasti diagnostiky.

Ide o tzv. "Liquid-Based" cytologické vyšetrenie za pomoci špeciálneho, počítačom riadeného mikroskopu. Cytologický test navyše minimalizuje nedokonalosti klasickej cytológie, je rýchlejší a efektívnejší. Zároveň sa vďaka nemu eliminuje zlyhanie ľudského faktora únavou alebo nepozornosťou. Táto moderná cytológia má až štyrikrát vyšší záchyt rakovinových buniek ako klasická cytológia.

Zautomatizovaný LBC test poskytujú gynekológovia vo viac ako 350 ambulanciách na Slovensku. Kvalitná diagnostika však nestačí! Potrebná je v prvom rade ochota a záujem zo strany žien. "Prvým krokom k úspechu je, aby žena k lekárovi prišla. Jediný spôsob, ako možno ochorenie odhaliť v čase, keď je bez problémov liečiteľné, je pravidelná účasť na preventívnych gynekologických prehliadkach a cytologických vyšetreniach," radí prof. MUDr. Miroslav Borovský, CSc., hlavný odborník MZ SR pre gynekológiu a pôrodníctvo.

Zdroj: SITA

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.