Slováci si stále viac uvedomujú, že zdravý životný štýl vplýva na dĺžku ich života. Zlepšujú sa pokiaľ ide o závislosť od tabaku, fajčiarov je u nás čoraz menej. Najviac (30 %) fajčí veková skupina do 25 rokov.
Vyplynulo to z prieskumu Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR).
Bezmála 78 percent respondentov (viac žien ako mužov) v prieskume uviedlo, že nefajčí.
"Najviac fajčiarov, takmer 30 percent, bolo vo vekovej skupine menej ako 25 rokov, najmenej, a to 13 percent, ich bolo vo vekovej skupine 65+. Viac ako polovica respondentov (58,8 percenta) konzumuje destiláty len zriedka alebo nikdy, muži viac ako ženy," uviedol hlavný hygienik SR – Ján Mikas.
Takmer 15 percent mužov a 2 percentá žien si doprajú každý deň (alebo každý druhý deň) pivo, víno konzumujú necelé štyri percentá mužov a jedno percento žien.
Zhruba 40 percent Slovákov pije mlieko každý deň alebo raz za dva dni, najviac však ľudia do 25 rokov. "Viac žien, a to vyše 41 percent, konzumuje každý deň surovú zeleninu, mužov je podstatne menej, necelých 27 percent. Raz až dva razy do týždňa konzumuje varenú a dusenú zeleninu 54,6 percent respondentov a rovnaké percento si dopraje každý deň ovocie," dodall Mikas.
Väčšina Slovákov (58,2 percenta) konzumuje bravčové mäso raz až dvakrát týždenne, muži častejšie (64,3 percenta) ako ženy (52,2 percenta). "Takmer 66 percent respondentov konzumuje raz až dvakrát týždenne hydinu. Menej často zaraďujeme do stravy hovädzie mäso, raz až dva razy mesačne, rovnako ako údeniny," povedal hlavný hygienik. Polovica opýtaných raz alebo dvakrát do mesiaca konzumuje čerstvé alebo mrazené ryby, rybie konzervy a šaláty.
Zdroj: TASR
Photo: pixabay.com