Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Každých 14 dní zanikne na svete jeden jazyk!

21. februára si pripomíname Medzinárodný deň materinského jazyka.

Jazyková rozmanitosť je čoraz ohrozenejšia, keďže jazyky zanikajú.

Každé dva týždne zanikne na svete jeden jazyk. Organizácia UNESCO preto Ochranu jazykov označila v roku 2018 ako základnú výzvu pri príležitosti Medzinárodného dňa materinského jazyka. Ten každoročne pripadá na 21. február.

"Zo 7-tisíc jazykov, ktorými sa ešte stále hovorí vo svete, vyše 50 percent pravdepodobne zanikne v priebehu niekoľkých generácií," uviedla na svojej webovej stránke Organizácia Spojených národov (OSN).

Dátum 21. február bol zvolený za Medzinárodný deň materinského jazyka na počesť študentov z Hnutia za bengálsky jazyk, ktorých v Dháke, súčasnom hlavnom meste Bangladéša, v ten deň v roku 1952 zastrelili príslušníci polície počas manifestácie na podporu ich materinského jazyka, bengálčiny. Študenti vtedy chceli, aby sa bengálčina stala druhým oficiálnym jazykom v tom čase v Pakistane.

Materinský jazyk je unikátny v tom, že novorodencovi prostredníctvom neho od narodenia vtláča akúsi pečať, ktorá mu zaisťuje osobitné videnie vecí. To sa u človeka nemení ani po tom, ako sa naučí ďalšie cudzie jazyky.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.