Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Odložte telefóny: Je Svetový deň bez mobilu! :)

Mnohí ľudia „sú na mobile“ aj 24 hodín denne.

Nezodpovedné správanie vodičov, ktorí používajú mobilný telefón počas šoférovania, to je jedna z tém 18. ročníka Svetového dňa bez mobilného telefónu, ktorý každoročne pripadá na 6. február.

Vo Francúzsku majú v tejto súvislosti pripravený program na 6-teho až 8-meho februára.

Druhá cieľová skupina používateľov mobilov v tomto roku sú žiaci a študenti. Tí si majú v dňoch 6. až 8. februára pri vstupe do školy vypnúť mobil.

Francúzsky spisovateľ Phil Marso prišiel na začiatku nového tisícročia s myšlienkou, aby sa raz do roka dodržiaval Svetový deň bez mobilného telefónu. Marso vodičom navrhol, aby si počas spomínaných troch dní vypli mobil v troch časových úsekoch: medzi 06:00 a 09:00, keď idú autom do práce, od 12:00 do 14:00 počas obednej prestávky a medzi 18:00 a 21:00, keď sa vracajú autom domov.

Žiakom, študentom, riaditeľom a riaditeľkám základných a stredných škôl vo Francúzsku navrhol, aby počas troch dní prijali výzvu a zamysleli sa nad možnosťou zozbierať a zatvoriť mobilné telefóny žiakov v šatni a diskutovať o možnosti byť bez mobilu v škole. O téme sa môžu rozprávať, napísať k nej báseň, vytvoriť plagát či videoklip.

Prvýkrát sa Svetový deň bez mobilného telefónu konal 6. februára 2001 a už vtedy vo Francúzsku trval tri dni. Mobilný, v ostatných rokoch vo väčšej miere inteligentný telefón, sa odvtedy stal každodenným spoločníkom človeka a zmenil spôsob jeho komunikácie. Dnešný deň má ľudí podporiť v úvahách, ako tento technologický prostriedok zasiahol do ich správania a komunikácie.

Zdroj: TASR

Photo: pixabay.com

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.