Počúvať
Hity vášho života
Rádio Melody

Ako často jedia malí Slováci vyprážané jedlá a jedlá z rýchleho občerstvenia?

Obezita malých Slovákov má stále stúpajúcu tendenciu.

Potvrdil to aj minuloročný prieskum v rámci projektu zdravej výživy detí s názvom Viem, čo zjem.

Až tri štvrtiny detí vo veku od 8 do 11 rokov siahnu aspoň raz týždenne po vyprážanom jedle alebo jedle z fast foodu. Štvrtina z nich, prevažne z rodín s nižším príjmom, sa takto stravuje dokonca trikrát do týždňa a denne si jedlo z rýchleho občerstvenia dopraje až 14 percent slovenských detí. Vôbec ich nekonzumuje len štvrtina detí.

Obľube sa čoraz viac tešia aj sladené a dochucované nápoje. Tých cez týždeň vypije až štvrtina detí viac ako 1,5 litra. Viac ako 30 percent detí vypije limonády každý deň, odolá im len osem percent z nich.

Prieskum však priniesol aj pozitívnejšie zistenia. Jedným z nich je, že pravidelne sa stravuje 60 percent detí. Viac ako tri štvrtiny (79 percent) má vo svojom jedálničku minimálne trikrát do týždňa aj ovocie a zeleninu. Týka sa to najmä rodín, kde majú rodičia vyššie vzdelanie.

Na nárast obezity dlhodobo upozorňuje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa nej je v súčasnosti obezita jedným z najzávažnejších civilizačných ochorení. Dokonca varuje pred globálnou epidémiou a odhaduje, že v roku 2030 bude na Slovensku obézna až tretina obyvateľstva.

Mobilná aplikácia rádia Melody

Rádio Melody a hity tvojho života aj v mobile! Aplikácia obsahuje možnosť "castovania" cez Google Chromecast.